OMA-ohjelma auttaa vankeja irtautumaan väkivallasta – mutta mitä tapahtuu vapautumisen jälkeen?

Väkivallasta ja rikoksista irtautuminen on mahdollista, mutta ilman pitkäjänteistä tukea riski uusintarikollisuuteen on suuri. Omaehtoisen muutoksen ohjelma (OMA) tarjoaa vangeille konkreettisia työkaluja väkivallan kierteen katkaisemiseksi.

Yli 90 prosenttia vangeista on kokenut fyysistä väkivaltaa

Suomalaisen vuonna 2023 toteutetun tutkimuksen mukaan vangeista elämänsä aikana fyysistä väkivaltaa oli kokenut yli 90 prosenttia kaikista vangeista. Enemmän kuin kaksi kolmesta oli kokenut henkistä väkivaltaa, taloudellista väkivaltaa noin joka kolmas ja seksuaalista väkivaltaa reilu viidennes vangeista.

Väkivallan tekijät ovatkin hyvin usein myös väkivallan kokijoita. Väkivallan kierteen katkaisemiseksi tarvitaan tukea, ja tässä järjestöjen rooli on ratkaiseva.

Konkreettisia välineitä väkivallasta irtautumiseen

OMA-ohjelman toteutustavan kehittäminen alkoi syksyllä 2021 Rikoksettoman elämän tukisäätiön hallinnoimassa ja Oikeusministeriön rahoittamassa hankkeessa. Vuonna 2024 käynnistynyt jatkohanke keskittyy erityisesti vapautumisvaiheen tukemiseen.

Ohjelmassa osallistujat käyvät läpi omaa väkivaltaista käyttäytymistään askel askeleelta, pilkkomalla tapahtumat pieniin osiin. Tämä auttaa ymmärtämään, miksi väkivaltaa tapahtuu ja miten tilanteita voi ennakoida sekä välttää.

Mikkelin vankilassa ohjelmaan osallistunut Pekka on saanut konkreettisia välineitä mm. riskialttiiden tilanteiden välttämiseen.

”Ne rikokset, joita olen tehnyt, ovat olleet aika samanlaisia. Tekotapa, ajattelutapa ja tunnelataus niissä on ollut sama. Olen oppinut hahmottamaan, miten itse niissä tilanteissa olen käyttäytynyt ja miten pystyn ennakoimaan ja välttämään tilanteita, jotka aiemmin olisivat todennäköisesti eskaloituneet.”

Vapautuva tarvitsee tukiverkoston

Vankilassa ohjelmaan osallistuneet tarvitsevat vapauduttuaan rinnalleen tukiverkoston, joka auttaa pysymään irti rikollisuudesta. Pekka on jatkanut työskentelyä vapautumisensa jälkeen Aggredissa.  Hänelle kaikkein tärkeintä on ollut se, että apua ja tukea on voinut saada hyvin matalalla kynnyksellä. Tapaamiset ovat vapaamuotoisia ja asioista voi puhua suoraan, niiden oikeilla nimillä, eikä kukaan pelästy tai hätkähdä.

”Jos vapautuneena menee sosiaalitoimistoon, vartijat ovat heti paikalla. Jos kertoo lääkärissä ajatuksistaan tai aiemmista teoistaan, saa hullun paperit. Mutta tänne voi vaan tulla käymään tai soittaa ja pyytää apua.”

Keskustelua väkivallasta 8.5.2025

Rikoksettoman elämän tukisäätiö järjestää 8.5. Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa Tapahtuman, jossa keskustellaan väkivallasta monista eri näkökulmista sekä tutustutaan väkivaltatyötä tekevien tahojen toimintaan. Puheenvuoroja voi seurata myös etänä.

Lue lisää: Lyödystä lyöjäksi – väkivallan kahdet kasvot