Tutkimus: RETS-kotien tuettu asuminen auttaa vankilasta vapautuvia uuteen alkuun
RETS-kotien tarjoamia tuetun asumisen palveluita tarkastellut tutkimus selvitti, miten tuettu asuminen tukee vankilasta vapautuvien henkilöiden hyvinvointia, rikoksetonta elämäntapaa ja sosiaalista osallisuutta. Keskeisiksi tekijöiksi nousivat asumisen pysyvyys ja mahdollisuus siirtyä suoraan vankilasta tuettuun asumiseen.
Tulosten mukaan RETS-kotien tuettu asuminen auttaa asiakkaita irtautumaan rikos- ja päihdetaustoista tarjoamalla konkreettista apua asumisessa, arjen hallinnassa ja mielenterveyden tukemisessa. Haasteena on kuitenkin tiedonkulun puute vankiloiden ja hyvinvointialueiden välillä, mikä johtaa siihen, etteivät kaikki vapautuvat vangit saa tietoa tuetuista asumisratkaisuista ajoissa. Lisäksi lyhyet tukisopimukset aiheuttavat epävarmuutta ja vaikeuttavat elämän suunnittelua.
Puutteita tiedonkulussa
Vankilasta vapautuminen on käännekohta, jossa oikeanlainen tuki voi ratkaista sen, palaako ihminen rikoskierteeseen vai pystyykö hän aloittamaan uuden elämän. Tutkimuksen mukaan yksi suurimmista haasteista on tiedonkulun puute.
Vapautuvat vangit eivät saa riittävästi tietoa mahdollisuudesta tuettuun asumiseen, eivätkä vankilat ja hyvinvointialueet tee riittävää yhteistyötä. Tämä johtaa tilanteisiin, joissa ihmiset vapautuvat ilman tietoa siitä, minne mennä tai mistä hakea apua.
”Kyse ei ole siitä, että pitäisi kehittää jotain uutta systeemiä. On olemassa sosiaalihuoltolaki. Vapautuvan vangin asuminen ja tuki pitäisi olla osa rangaistusajan suunnittelua jo vankeuden alussa, mutta tällä hetkellä vapautumiseen liittyvät toimenpiteet ovat sattumanvaraisia, mikä johtaa eriarvoisuuteen. Moni jää täysin yksin”, toteaa tutkija Ulla Salovaara.
Puutteellinen tiedonkulku tarkoittaa käytännössä sitä, että vankilasta ei tiedetä keneen pitää ottaa yhteyttä sosiaalitoimessa. Sosiaalitoimi taas ei tiedä ketä vankilasta on vapautumassa.
”Tämä ei ole uusi asia. Mutta tämä nousee esiin niin selvästi, että se yllätti.”
Rikoserityinen osaaminen on tärkeää
Vankilasta vapautuvilla henkilöillä on usein hyvin moninaisia, kasautuneita ja ylisukupolvisia haasteita kuten esimerkiksi koettua väkivaltaa vai muita traumaattisia elämänkokemuksia. Salovaaran mukaan erityisesti rikoksia tehneiden ja vankilasta vapautuvien tarpeisiin ja erityishaasteisiin perehtyneitä sosiaalityöntekijöitä tulisi olla enemmän.
”Tällä hetkellä on paljon sosiaalityöntekijöitä, jotka eivät mielellään ole tekemisissä rikoksia tehneiden tai vankilasta vapautuvien henkilöiden kanssa. Asiakaskunnan haastavuus pelottaa”, hän sanoo.
”On tärkeää, että osaa kohdata asiakkaan inhimillisesti, ei pelästy haastavia tilanteita ja taustoja. Sen takia rikoserityinen osaaminen hyvinvointialueilla on erittäin tärkeää.”
Käytännön apua ja tukea sosiaalisiin suhteisiin
Tutkimus osoittaa, että RETS-kotien tarjoama asunto ja siihen sisältyvä tuki auttavat irtautumaan vanhoista kuvioista. Ilman tukea moni jää yksin byrokratian, velkaongelmien ja työnhaun kanssa.
RETS-kotien työntekijöiden asiakastyön arvot voi tiivistää asiakaslähtöisyyteen, rinnalla kulkevaan työotteeseen ja kunnioittamiseen. Työskentelyn keskeisinä tavoitteina on tukea asiakkaita pysyvän asunnon saamisessa, tarjota keinoja mielekkääseen arkeen ja tukea päihteettömyyttä. Asiakkaat kuvasivat työskentelysuhteen sosiaaliohjaajien kanssa olevan luottamuksellinen, ja luottamus oli molemminpuolista.
Tutkimus toi esiin myös odottamattoman näkökulman yksinäisyydestä: monet asiakkaat olivat tietoisesti eristäytyneet vanhoista päihde- ja rikospiireistään, mutta eivät aina onnistuneet luomaan uusia sosiaalisia suhteita. Vaikka tämä voi olla välttämätöntä rikoksettomuuden kannalta, se voi myös lisätä riskiä syrjäytymiseen ja mielenterveysongelmiin. Siksi myös sosiaalisia suhteita, yhteisöllisyyttä ja uuden identiteetin rakentamista tulisi aktiivisesti tukea.
Lyhyet tukisopimukset lannistavat
Vaikka tuettu asuminen auttaa vapautuvia vankeja, hyvinvointialueiden lyhyet tukisopimukset aiheuttavat jatkuvaa epävarmuutta, joka voi lisätä stressiä ja lannistaa ihmisiä, jotka yrittävät rakentaa uutta elämää.
”Asiakkaat eivät tiedä, voivatko jäädä asuntoonsa seuraavaksi kuukaudeksi vai eivät. Tämä epävarmuus voi lisätä ahdistusta ja tehdä elämän suunnittelusta mahdotonta. Tarvitaan pitkäaikaisempia asumisratkaisuja, jotka mahdollistavat pysyvyyden ja suunnitelmallisen elämänmuutoksen”, Salovaara sanoo.
Tukeminen on rahan säästöä
Vapautuville tarjottava tuki ei ole vain inhimillisesti tärkeää, vaan myös taloudellisesti järkevää. Sen vaikutukset jäävät kuitenkin rajallisiksi ilman rakenteellisia muutoksia.
”Vankilassa olevilla ihmisillä on paljon haasteita. Jos joku pysty ottamaan kopin siinä vaiheessa, kun ihminen vapautuu, se tuottaa pitkällä aikavälillä varmasti myös taloudellisia säästöjä. On paljon kalliimpaa jättää ihminen yksin ja korjata myöhemmin ongelmia, joita ennaltaehkäisevällä tuella olisi voitu ehkäistä”, Salovaara pohtii.
Mitä tulisi tehdä?
- Vankiloiden ja hyvinvointialueiden yhteistyötä tulee parantaa.
Vapautumisen valmistelu tulisi aloittaa hyvissä ajoin, ja vankiloiden on tiedotettava tuetusta asumisesta systemaattisesti. Yhtenä ratkaisuna voisi olla sähköinen portaali, joka kokoaisi yhteen vankiloiden, hyvinvointialueiden ja järjestötoimijoiden tarjoamat palvelut ja yhteystiedot. Portaali helpottaisi vapautumisen suunnittelua ja mahdollistaisi matalan kynnyksen yhteydenpidon oikeisiin tahoihin. - Asumisen pysyvyys on varmistettava.
Lyhyet tukisopimukset vaikeuttavat elämän rakentamista, ja pidemmät asumisratkaisut vähentäisivät stressiä. Vapautuneiden kokema epävarmuus asumisesta tulisi huomioida entistä paremmin. Tulisi arvioida, voisiko toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus tukea paremmin rikoksetonta elämää ja päihteettömyyttä. - Taloudellista neuvontaa ja velkajärjestelyjä tulisi kehittää.
Monella vapautuvalla vangilla on rikosperusteisia velkoja, jotka vaikeuttavat taloudellista itsenäisyyttä. Velkatilanteen selvittäminen, neuvonta ja talouslukutaidon lisääminen voisivat auttaa vapautuneita vankeja välttämään taloudellisia ongelmia, jotka voivat johtaa uusiin rikoksiin.
Tutustu tutkimukseen tarkemmin
Tutustu koko tutkimukseen Rikosseuraamuslaitoksen sivuilla: RETS-kotien tuetun asumisen ja kohtaamisen vaikutukset vankilasta vapautuneiden asiakkaiden elämässä 9.3.2025.
Tutkimus on rahoitettu Rikosseuraamuslaitoksen tutkimus- ja kehittämismäärärahalla.