SeriE-verkosto esittäytyy

Nina Nurminen ja Jukka Hämäläinen saivat idean.

Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yliopettaja, psykologi Nina Nurminen sekä Kriminaalihuollon tukisäätiön vastaava asumisohjaaja Jukka Hämäläinen (kuvassa) törmäsivät kolmisen vuotta sitten ongelmaan, joka puhututti seksuaalirikosten parissa työskenteleviä ammattilaisia: Suomesta puuttuivat seksuaalirikoksia ennaltaehkäisevät palvelut ja verkosto, joka keskittyisi ongelman ratkaisemiseen.

“Huomasimme, että erityisesti seksuaalirikosten ennaltaehkäisy on puutteellista, vaikka seksuaalirikoksesta tuomituille onkin tarjolla rangaistuksen täytäntöönpanon aikaista kuntoutusta. Totesimme Jukan kanssa, että ammattilaisten verkostolle olisi tarvetta, koska ennaltaehkäisystä kiinnostuneita ammattilaisia oli ja olimme yhtä mieltä siitä, että asialle täytyy tehdä jotain”, Nurminen kertoo.

“Päätimme Ninan kanssa kasata osaajat yhteen”, Hämäläinen tiivistää.

Nurmisella ja Hämäläisellä on pitkä kokemus seksuaalirikollisia kuntouttavasta ja seksuaalirikoksia ennaltaehkäisevästä työstä. Nurminen on tunnettu Uusi suunta -ohjelman kehittäjänä sekä kouluttajana.

Hämäläinen on työskennellyt muun muassa Riihimäen STOP-osastolla seksuaalirikosten kuntoutuksen parissa — kontakteja aiheen parissa työskenteleviin muihin asiantuntijoihin oli helppo löytää.

Tahtoa verkoston perustamiseen löytyi helposti ja aiheesta kiinnostuneita ammattilaisia saatiin sanan levittyä tavoitettua yhä enemmän.

Asiakkaille suunnatut tukipalvelut ovat saaneet rahoitusta ja yhä useampi ammattilainen haluaa olla mukana palveluja kehittävissä verkostoissa. Hämäläinen katsoo, että verkostotyö on ollut avainasemassa asiakkaiden tavoittamisen suhteen. Keskittämällä osaaminen yhteen paikkaan asiakkaat on saatu tavoitettua ja ohjattua heille sopivan palvelun pariin sujuvasti.

Asiakastyön ja heille suunnattujen palvelujen kehittämisen lisäksi verkostossa tuotetaan ja jaetaan tietoa seksuaalirikosten ennaltaehkäisystä. Hämäläinen näkee, että ammattilaisilla on keskeinen rooli ajantasaisen ja objektiivisen tiedon jakamisessa.

“Seksuaalirikoksiin liittyvät pelot täytyy saada sanoa ääneen, mutta vastapainoksi tarvitaan asiantuntevaa ja rauhoittavaa tietoa.”

Hämäläisen ja Nurmisen mukaan seksuaalirikosten ennaltaehkäisyssä on saavutettu kolmessa vuodessa paljon.

“Sanoisin, että yhteiskunnassa on nyt hyvä tahtotila saada seksuaalirikoksia ennaltaehkäisevä kuntoutus toimimaan”, Nurminen toteaa.

Kuva: Kriminaalihuollon tukisäätiö

SeriE-verkosto on osa Sexpo-säätiön ja Kriminaalihuollon tukisäätiön yhteistä SeriE-hanketta, joka on käynnistynyt maaliskuussa 2018. Verkostotyötä tehdään pääkaupunkiseudun SeriE-verkoston lisäksi valtakunnallisesti yhteistyössä Oulun SERITA-hankkeen, Tampereen Välitä! -yksikön sekä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Hanketta rahoittaa STEA.

SeriE-verkoston sivu

Serie-hankkeen aloitusseminaari 28.11. Vantaan Tikkurilassa.