Tieni vankilasta vertaiseksi

Olen Christine, 51 vuotta. Suurin osa taitaa tuntea mut kuitenkin nimellä CC. 

Olen työskennellyt Kriminaalihuollon tukisäätiössä nyt kuutisen viikkoa ja rakastan työtäni rikostaustaisten naisten kanssa. Aloitin maaliskuun alussa Naiset näkyviksi -hankkeessa kokemustyöntekijänä. Se tarkoittaa, että olen itse ollut koukussa kamaan ja muihin päihteisiin. Vankilassakin on tullut aika monta vuotta istuttua, joten tiedän, mistä puhun.   

Päihdeja rikosmaailmassa tuli pyörittyä 25 vuotta, kunnes vuonna 2013 sain pitkän tuomion. Sen tuoma pohjakosketus viimein pysäytti mut. Kuulostaa varmaan tutulta, kun sanon, että olin täysin kyllästynyt elämään kaikessa epävarmuudessa, mitä rikollinen elämäntapa piti sisällään. En osannut sieltä omin avuin tulla poiskaan.  

Vankilassa havahduin ensi kertaa elämässäni kelaamaan koko mun polkua siihen, missä nyt oltiin. Kelasin sitä taaksepäin selvänä ja tajusin olevani 46-vuotias. Olin kadottanut sen positiivisen ja avoimen, saparopäisen, suloisen tytön, joka oli pienenä rakastanut elämää.  

Olin heittänyt kaikki arvot roskakoppaan ja hävittänyt ystäväni, naiseuteni, ihmisyyteni ja empaattisuuteni. Musta oli kasvanut nainen, joka haistatti paskat koko yhteiskunnalle, eikä välittänyt mistään, ei kenestäkään. Olin tehnyt tekoja, joita en koskaan, ikinä, olisi tehnyt selvinpäin. 

Tästä pohdinnasta on tänään kulunut aikaa 5 vuotta, 8 kuukautta ja 22 päivää. Niin kauan olen nyt ollut täysin ilman mitään päihteitä. Silloin alkoi mun lopun elämääni kestävä toipuminen. Päivä kerrallaan, pikkuhiljaa.  

Tänä päivänä kaikki on toisin, koska voin valita. Säkin voit valita elämänmuutoksen.  

Mutta yksin en olisi selvinnyt. Ilman tukea en olisi koskaan päässyt irti siitä oravanpyörästä ja kaikesta sitä ympäröivästä paskasta. Mun elämän pelasti se, että olin valmis tekemään kaikkeni päihteettömyyden ja rikoksettomuuden eteen. Tuomion viimeiset 10 kuukautta vietin Sillassa, päihdekuntoutuksessa. 

Muutos on sullekin mahdollinen. Se on mahdollinen ihan jokaiselle, vaikka se alussa tuntuukin mahdottomuudelta. Muutos pelottaa ja hirvittää, tietenkin. Kaikki uusi ja tuntematon kauhistuttaa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä.  

Mutta muista, että sun ei tarvitse kokea tätä kaikkea yksin. Meitä on Naiset näkyviksi –hankkeessa neljä naista ja minä, vertainen, olen yksi heistä. Halutessasi me voidaan kulkea sun rinnalla tuomion alusta loppuun saakka ja vielä siviilissäkin. 

Ihmeitä en osaa tehdä, enkä kuuta voi taivaalta tuoda, enkä mahdollisia rikollisia asenteita voi suosia. Sen sijaan kuunnella osaan. Multa saat tukea ja tsemppiä ja voidaan yhdessä pohtia, mitä seuraavaksi siviilissä voisi tapahtua. Voin tulla kaveriksi Kelaan tai työkkäriin tai opastaa eri ajanviettopaikkoihin, kunhan sovitaan aika ja paikka. 

Jos yhtään kiinnostuit ja uteliaisuutesi heräsi, ota ihmeessä yhteyttä Naiset näkyviksi -hankkeeseen. Katsotaan, voitaisko luoda sulle mielekästä arkea vapautumisen jälkeen