Ehjä perhe -perheleiritoiminta kansallisen rikoksentrojuntakilpailun voittoon

Perhetyön päällikkö Tarja Sassi Porthanian kierreportaissa palkinnon ja kukkien kera

Kriminaalihuollon tukisäätiön perheleiritoiminta on voittanut kansallisen rikoksentorjuntakilpailun 2020. Perheleireillä tuetaan vankeja rikollisuudesta irrottautumisessa ja pyritään ylisukupolvisen rikollisuuden ehkäisemiseen.

Rikoksentorjuntakilpailun teemana oli tänä vuonna valtakulttuurin ulkopuolella tai reunamilla elävien perheiden, sukujen tai näiden tyyppisten ryhmittymien tekemän järjestäytyneen rikollisuuden ehkäiseminen. Voittaja edustaa Suomea EU:n rikoksentorjuntakilpailussa joulukuussa.

Ehjä perhe -toiminta osallistui kilpailuun yhdellä toiminnan osa-alueella, perheleiritoiminnalla. Leiritoiminnan myötä vangeille ja heidän perheenjäsenilleen tarjotaan ammattiapua pari- ja perhesuhteiden hoitoon ja vertaistukea samassa elämäntilanteessa olevien kanssa sekä annetaan perheille mahdollisuus yhteiseen aikaan ja läheisyyteen, jotta perhesiteet vahvistuisivat.

– Osallistuimme, koska olemme nähneet toiminnalla olevan vaikutusta rikoskierteiden katkaisemiseen, vanhemmuuden tukemiseen ja vanhempi-identiteetin kasvuun ja sitä kautta myös ylisukupolvisen rikollisuuden vähentämiseen, sanoo Perhetyön päällikkö Tarja Sassi, joka kävi vastaanottamassa rikoksentorjuntaneuvoston myöntämän palkinnon maanantaina 5.10. Helsingin Yliopiston Porthania-rakennuksessa.

”Ei mitään makkaranpaistoleirejä”

Perheleirit ovat intensiivistä perhekuntoutusta ja niillä tehdään paljon töitä kädet savessa. Leirit ovat tarkkaan strukturoituja ja suunniteltu niin, että ne tukevat rikoksesta irtautumisessa ja tavalliseen perhe-elämään siirtymisessä. Oheistoiminta, kuten makkaranpaisto nuotiolla, on leireillä mukava lisä, mutta sivuosassa. Siksi myös tulokset ovat hyviä.

– On tärkeää, että ihmiselle tarjotaan mahdollisuutta olla jotain muuta kuin jengiläinen, rikollinen tai päihteidenkäyttäjä. Tarjoamme rikostaustaiselle uudenlaista identitettiä ja mahdollisuutta nähdä itsensä myös jonakin muuna: perheenisänä, vanhempana ja puolisona. Se tuo elämään toisenlaisia vaihtoehtoja, Sassi sanoo.

– Tiedän niitäkin perheitä, joille perheleiri on ollut se ratkaiseva sysäys, joka on saanut perheen irrottautumaan järjestäytyneestä rikollisuudesta. Se on saanut miettimään omaa vanhemmuutta ja sitä, millaisen tulevaisuuden haluaa itselleen ja perheelleen.

Tuloksia leiritoiminnassa on saatu aikaan  myös ns. kiinnipitävän mallin myötä, jossa yhteistyötä eri tahojen kanssa rakennetaan jo leirin aikana. Tämä toimii Sassin mukaan paremmin kuin se, että annetaan yhteystiedot käteen ja pyydetään ottamaan yhteyttä.

Myös raati vakuuttui paitsi perheleirien vaikuttavuudesta ja tuloksista, niiden inhimillisestä lähestymistavasta.

– Hienoa on se, että ei lähdetä rikos edellä liikkeelle vaan kohdataan vanki yksilönä, ihmisenä. Voittajan valinta oli yksimielinen, kertoi rikoksentorjuntaneuvoston puheenjohtaja, oikeustieteen professori Sakari Melander.