VAT-verkostolla on merkittävä rooli Kriminaalihuollon tukisäätiön vaikuttamistoiminnassa
Olemme motivoituneita jatkamaan ja kehittämään VAT-verkoston toimintaa
Kriminaalihuollon tukisäätiön toimitusjohtaja Sanna Sunikka kertoo asunnottomuuden ja sen vähentämisen olleen aina oleellinen ja itsestään selvä osa omaa työtään. Marginalisaatiokysymykset ovat sydäntä lähellä.
“Minulla on melkein 15 vuoden työhistoria asunnottomuuden parissa. Koenkin nykyisen työni merkitykselliseksi juuri sitä kautta, että tässä tehtävässä yhdistyvät rikostaustaisiin ja asunnottomuuteen liittyvät teemat.”
Kriminaalihuollon tukisäätiö on Vapautuvien asumisen tuen verkostossa paitsi jäsenjärjestönä myös koordinoivana tahona. Sunikka kertoo VAT-verkoston toiminnan olleen jo hyvin vakiintunutta siinä vaiheessa, kun hän on itse tullut taloon.
“Säätiöltä Olli Kaarakka on VAT-verkostoa aikaisemmin oman työnsä ohella pyörittänyt. Mutta kun itse aloitin tehtävässäni vuoden 2016 marraskuussa, oli VAT-verkostolla jo siinä vaiheessa Stean projektirahoituksella haettu kokoaikainen koordinaattori. Toiminta vaikutti vakiintuneelta ja järjestelmälliseltä.”
Aitoa, valtakunnallista yhteistyötä
VAT-verkosto on puhtaasti valtakunnallinen verkosto ja se on aktiivisten jäsentensä ansiosta onnistunut rakentamaan aitoa, valtakunnallista yhteistyötä eri puolilla Suomea. Sunikka kokeekin VAT-verkoston toiminnan luontaiseksi osaksi Kriminaalihuollon tukisäätiön perustehtävää.
“VAT-verkosto tukee tosi hyvin säätiön vaikuttamistyön asunnottomuuskärkeä. Se on hyvin yhteydessä Säätiön muuhun työskentelyyn ja toimintaan.”
Vaikuttamistyö onkin iso osa Kriminaalihuollon tukisäätiön toimintaa. Säätiö toimii paitsi rikostaustaisten ja heidän läheistensä konkreettisena apuna ja tukena myös yhteiskunnallisena vaikuttajana asiakasryhmän asioissa. Tavoitteena on nykyistä kuntoutuspainotteisempi kriminaalipolitiikka.
Vaikuttamistyöllä pyritään edistämään vapautuvan sijoittumista yhteiskuntaan sekä uusintarikollisuuden ja rikosseuraamuksesta aiheutuvien haittojen vähentämiseen. Kriminaalihuollon tukisäätiö tekee vaikuttamistyötä eri työryhmissä ja verkostoissa. Yhtenä vaikuttamistyön kärkenä on rikostaustaisten asunnottomuuden vähentämiseen kohdistettu työ.
Vaikuttavuusinvestoinnin mahdollisuudet rikostaustaisten auttamistyössä
Työ- ja elinkeinoministeriössä on aluillaan pitkäaikaisasunnottomuuden ehkäisyyn ja vähentämiseen tähtäävä vaikuttavuusinvestointihanke. Kriminaalihuollon tukisäätiö on ollut mukana tämän hankkeen operatiivisessa työryhmässä tuottamassa materiaalia vaikuttavuusinvestointihankkeen valmistelua varten. Säätiön tavoitteena on ollut rikostaustaisten asunnottomuuden erityispiirteiden esiin nostaminen ja toiveena on ollut, että rikostaustaiset huomioitaisiin tulevassa hankkeessa omana erityisryhmänään.
“Asunnottomuustyö ei ole kohdentunut toivotulla tavalla rikostaustaisiin eikä heidän asunnottomuutensa ole vähentynyt samassa suhteessa muun asunnottomuuden kanssa”, Sunikka sanoo.
Sunikan mukaan erityisen tärkeää on huomioida palvelujatkumon haastavuus vankilasta vapauduttaessa. Moni vapautuva vanki on saanut vankilassa tiiviin tuen ja saattaa jäädä vapautuessaan tyhjän päälle, etenkin jos omaa asuntoa ei ole.
“Niin sanottu palveluntuottaja vaihtuu, kun vanki vapautuu ja siirtyy kunnan palvelujen piiriin. Tässä siirtymävaiheessa on suuria haasteita, jotka tulisi asunnottomuustyönkin kannalta huomioida.”
Kriminaalihuollon tukisäätiön tehtävänä on pyrkiä vaikuttamaan uusintarikollisuuteen. Niinpä uusintarikollisuuden vähenemiseen kohdennettu työ tulisi huomioida yhtenä näkökulmana myös rikostaustaisten asunnottomuustyössä.
“Desistanssityöskentely on tärkeää ja se tulisi huomioida asunnottomuustyössä rikostaustaisten kanssa. Että ei hoideta vain sitä asunnottomuutta ja siihen liittyviä asioita, vaan huomioidaan myös se desistanssinäkökulma”, Sunikka pohtii.
Työ- ja elinkeinoministeriön vaikuttavuusinvestointihanke on siis tällä hetkellä mallinnusvaiheessa. Nähtäväksi jää miten rikostaustaisten asunnottomuustyö, tukipalvelujatkumot vapautumisvaiheessa sekä uusintarikollisuuden näkökulma tulevat hankkeessa huomioiduksi.
Jäsenjärjestöjen sitoutuminen on VAT-verkoston vahvuus
Sanna Sunikka haluaa lähettää vielä lopuksi terveisensä VAT-verkostolle. Sunikan mukaan VAT-verkoston tapahtumat ovat hyvin järjestettyjä ja suunniteltuja ja hän osallistuu tapahtumiin aina kun mahdollista.
“On tosi mukavaa osallistua ja nähdä asunnottomuustoimijoita ympäri Suomen. Tapahtumissa päästään hyvin yhteisen keskustelun äärelle ja vaihtamaan ajatuksia.”
VAT-verkoston jäsenjärjestöjen sitoutuminen toimintaan on ollut verkoston erityinen vahvuus. Jäsenjärjestöjen aktiivisuus on vaikuttanut siihen, että on saatu merkittäviä paikallisia toimijoita mukaan yhteiseen tekemiseen. Tätä on Sunikan mielestä syytä vaalia jatkossakin.
“VAT-verkosto halutaan pitää meillä ehdottomasti! Se istuu säätiön toimintaan parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme motivoituneita jatkamaan ja kehittämään VAT-verkoston toimintaa.”