Hyvinvointi ja osallisuus kuuluu kaikille

Hanna-Riikka Alasippolan intohimona on rikostaustaisten asunnottomuuden vähentäminen  

Tapaan Hanna-Riikka Alasippolan kesäisessä Jyväskylässä heinäkuussa. VAT-verkostoa perustamassa ollut Alasippola on tehnyt pitkän työuran rikostaustaisten ohjaajana ja erilaisissa hankkeissa. Nyt hän kertoo minulle siitä, miten hän kokee VAT-verkostossa työskentelyn, rikostaustaisten asunnottomien kanssa työskentelyn ja miten hän kokee alan tulevaisuuden.  

Alasippola aloittaa kertomalla 1.6.2020 alkaneesta uudesta työstään Diakonnissalaitoksen Hoivan Jyväskylässä tuottamassa palvelussa Liikkuvassa tuessa. Uudella palvelulla pyritään vastaamaan Jyväskylän kaupungin tarpeisiin. Hoivan palveluun ohjataan Jyväskylässä yleensä rikostaustaiset tai/ja päihteitä aktiivisesti käyttävät asiakkaat, koska hänellä on kokemusta näistä asiakasryhmistä. Uudella palvelulla varmistetaan asumisen sujuminen ja kuntoutuminen. Nyt toiveissa on laajentuminen ja työntekijöitäkin on jo kaksi. Uudeksi työparikseen Alasippola on saanut siskonsa Elinan, jonka kanssa työ ja arki on helppo jakaa.  

Unelmana oma asumisyksikkö ja tasalaatuinen palvelu kaikille asiakkaille

Kysyttäessä miten rikostaustaisten asuminen tulisi hoitaa, Alasippola kertoo minulle ensin Järvenpäässä sijaitsevan WÄYLÄn toiminnasta. Hän mainitsee WÄYLÄn hyvänä esimerkkinä onnistuneesta asumisyksiköstä, jossa asumista ohjaa Asunto ensin -periaate.

Järvenpäässä asumisyksikkö sijaitsee mahdollisimman normaalissa ympäristössä (kerrostalo, jossa tavallisia asuntoja, tukiasuntoja ja kriisiasuntoja samassa pihapiirissä) ja tukea on tarjolla ympärivuorokauden. Vertaistukea, tukea työssä käyntiin sekä asumisen asioihin saa samassa paikassa, mikä on asiakkaille kätevää ja helppoa. Asuintalon yhteydessä on kansalaistoiminnan keskus Wärtsi, joka toimii kohtaamispaikkana erilaisille ihmisille. 

Tulevaisuudessa Alasippolalla on toiveissa myös samalla periaatteella toimiva asumisen ympäristö Jyväskylässä. Hän kuitenkin muistuttaa, että samalla myös muita asumismuotoja pitää kehittää ja ylläpitää. Kaikki asumismuodot eivät sovi jokaiselle, ja oikeanlainen asumismuoto voi olla ratkaiseva tekijä kuntoutumisessa ja oman elämänhallinnan parantamisessa niin päihteiden käytön, rikollisen elämäntavan tai muiden asumisen haasteiden suhteen. 

Aiemmin Alasippola toimi Pyöröovesta ulos -hankkeessa, joka oli kehittämishanke Jyväskylässä. Pyöröovesta ulos -hanke 2018–2020 (STEA) auttaa toistuvasti lyhyitä vankeustuomioita suorittavia pääsemään pois rikoskierteestä tarjoamalla yksilöllisiä asumisratkaisuja, arjen tekemistä ja tukea tai ohjausta asumiseen liittyvissä asioissa. Hanke päättyi 31.12.2020.

“Hankkeessa työskentely auttoi näkemään kehittämisen paikkoja ja haasteita työskentelyssä rikostaustaisten parissa. Hanketyössä kerrytetty tieto on ollut avuksi esimerkiksi liikkuvan tuen ja palveluiden kehittämiselle. Liikkuvan tuen ja kotiin tuotavan tuen tarve nähtiin hankkeessa monelle asiakkaalle parhaiten sopivana palveluna”, Alasippola kertoo.

Alasippola unelmoikin siitä, että Jyväskylään saataisiin rikostaustaisille asumisyksikkö, jossa tuki aloitettaisiin jo vankilassa ja jokaiselle kartoitettaisiin sopiva asumismuoto jo ennen vankilasta vapautumista. Asuminen järjestettäisiin Asunto ensin -periaatteen mukaan. Asuminen aloitettaisiin intensiivisellä tuella, jotta asiakas kiinnittyisi työskentelyyn ja motivoituisi muutokseen viimeistään hyvän asunnon saatuaan. 

“Asunnon laatu vaikuttaa motivaatioon, jos asunto on sellainen, että siitä haluaa pitää huolta ja siitä voi olla ylpeä, pitää myös itseään tarpeeksi tärkeänä, että haluaa pitää itsestäänkin huolta.”

Alasippolan mielestä isona haasteena on se, että kaikki palveluntuottajat eivät ole tasalaatuisia. Asiakkaat eivät saa tällä hetkelle valita palveluntuottajaansa ja kaikilla palveluntuottajilla taas ei ole osaamista rikostaustaisen kohtaamisesta. Rikosten tekeminen tulee ottaa puheeksi alhaisemmalla kynnyksellä. Kun asiasta ei puhuta, on lopettamiseen vaikea pyytää apua ja asiasta vaietaan. 

Yleensä suurin ongelma on kuitenkin resurssien puute, jonka vuoksi asiakkaat eivät Alasippolan kokemusten mukaan saa tarpeeksi kattavaa palvelua omiin tarpeisiinsa nähden. Tämä tekee työstä välillä raskasta, koska työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin haluaisi. 

”Onneksi nykyinen työnantaja ymmärtää ihmisarvokysymykset ja omaa hyvät arvot”, Alasippola sanoo.

VAT-verkostosta asiantuntijuutta ja työhyvinvointia

Alasippola on ollut mukana perustamassa VAT-verkostoa ja hänen intohimonaan on rikostaustaisten asuntoasiat. VAT-verkostoa hän kuvaa verkostona, jossa on saanut kasvaa ammatillisesti ja saanut tukea omaan asiantuntijuuteen niin oppimisen kuin työnohjauksellisen tuen kautta. Alasippola toivookin paluuta paikanpäälle tapaamisiin mahdollisimman pian, jotta ajatusten ja kokemusten jakaminen helpottuisi.  

“On voimaannuttavaa tavata ihmisiä, jotka puhuvat samoista asioista ja tavata ihmisiä, jotka tekevät tätä työtä samalla palolla ja arvoilla.”

Jyväskylässä löytyy kehitettävää

Lopuksi keskustellaan vielä Jyväskylän tilanteesta laajemmin. Tällä hetkellä Jyväskylässä tapahtuu paljon, mutta kehitettävää on edelleen. Alasippola tekee työnsä ohessa muun muassa Asumisen taidot kuntoon –valmennusta yhteistyössä Marttojen kanssa ja on mukana ASSI-hankkeen kehittämisen työryhmässä. Assi-hanke on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama asunnottomuutta vähentävien sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämishankkeen 2020–2022 Jyväskylän osahanke. 

ASSI-työryhmän työskentelyn tuloksena toivotaan jokaiselle vankilasta vapautuvalle omaa sosiaalityöntekijää, mahdollisuutta vertaistukeen ja enemmän hajasijoitettuja asuntoja liikkuvaa tukea tätä kautta ihmisten omaan kotiin. ASSI-työryhmässä on kehitteillä myös prosessikuvaus sudenkuopista, jotta tunnistetaan paremmin haasteet, joita vanki kohtaa vapautuessaan. 

Suurimmiksi huolenaiheiksi Jyväskylässä Alasippola mainitsee sen, että Asunto ensin -periaatetta ei noudateta laajasti kaupungin osalta, välivuokrausasunto järjestelmää ei juurikaan ole ja palveluissa on vaikea toteuttaa valinnanvapauden näkökulmaa. Tärkeää olisi, että koulutusta ja tietoisuutta rikostaustaisen erityispiirteistä lisättäisiin laajasti, jolloin asiakkaille tarjottava tuki olisi ammatillisesti vahvalla pohjalla. Koulutuksen ja tiedottamisen avulla voidaan vaikuttaa ja kyetään tarjoamaan asiakkaalle parempaa palvelua. 

Hienoa edistystä Jyväskylässä on saatu aikaan vertaistuen saralla. Työnsä ohella Alasippola on ollut perustamassa Jyväskylän KRIS-toimintaa, joka perustettiin lokakuussa 2020. Työ on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja innolla odotellaan minkälaiseksi Jyväskylän KRIS tulee muotoutumaan.

Julkaisutilaisuus: Vankilasta omaan kotiin – kokemuksia vankilasta vapautuvien asunnottomuustyöstä (verkossa) 

 Teksti ja kuvat: Mirka Elovainio