Rikostaustaisten palvelut Joensuussa
Vierailin elokuussa Joensuussa ja tutustuin rikostaustaisten kanssa työskenteleviin tahoihin VAT-verkoston puheenjohtajan Markku Rautiaisen johdolla. Tutuiksi tulivat Joensuun yhdyskuntaseuraamustoimisto, Siun soten asumisen tukipiste ja asumispalveluyksikkö, Helppi-yhteisö, Soroppi kansalaistalo ja Joensuun seudun Nuorisoasuntoyhdistys ry (Josna).
Asumisasiat puheeksi jo vankilassa
Joensuun asumisen tukipisteellä kerrottiin olevan asiakkaita ajoittain ruuhkaksi asti – ja tilastoinnissa asunnottomien kohdalla ongelmia, koska asunnottomia on kadulla ja palveluissa enemmän kuin kaupungin viralliset tilastot kertovat.
Joensuun Kodeille voi kuitenkin olla vaikea päästä asumaan, koska rikostaustaisilta edellytetään esimerkiksi päihdehoitoon ja tukiasumiseen sitoutumista sekä asumiseen liittyvien velkarästien hoitamista. Asunnottomuuden ei voida kuitenkaan katsoa olevan ainoa syy tukiasumisen tarpeelle.
Asumisohjausryhmää (ASO) sen sijaan kiiteltiin ja kerrottiin sen toimivan hyvin myös etänä.
”Asiakkaan voi olla jopa helpompi kertoa toiveistaan etänä ASOssa, kun suuri joukko ihmisiä ei tunnu tuijottavan samaan aikaan”, kiteyttää Mervi Holopainen, Siun soten sosiaaliohjaaja.
Motivointi tukiasumiseen tulisi aloittaa jo tuttujen työntekijöiden toimesta vankilassa, ja asuminen tulisi siellä ottaa puheeksi useammin. Jatkopolkujen suunnittelua pidettiin asiakkaiden kannalta tärkeänä. Toisaalta yksinkertaisesti Joensuuhun kerrottiin tarvittavan lisää edullisia asuntoja, sillä niistä kerrottiin olevan pulaa.
Asumisen tukipisteeltä Soroppi kansalaistaloon
Asumisen tukipisteen sulkeuduttua aamulla monien kerrottiin sieltä siirtyvän viettämään päiväänsä kaupungille ja keskustassa sijaitsevaan kansalaistalo Soroppiin. Soropin toiminnanjohtaja Sari Karttunen kertoi Soropin olevan monelle päihteitä käyttävälle Joensuussa ainoa paikka, johon mennä esimerkiksi talvella päivää viettämään ja kylmää pakoon. Soropissa voi käyttää tietokonetta, saa terveysneuvontaa, keskusteluapua ja pientä syötävää.
Helppiin on mahdollista tulla kuntoutumaan myös koevapauteen ja jatkossa jopa vaihtoehtona sakkovankeustuomion suorittamiselle
Päihdekuntoutus Helppi-yhteisö sijaitsee hieman Joensuun ulkopuolella luonnon ja upeiden ulkoilumahdollisuuksien keskellä Kontiorannassa. Kuntoutus toteutetaan yhteisömuotoisena ja siellä työskentelee päihde- ja rikostaustaisia vertaisohjaajia.
Hoidon tavoitteena on raitistuminen ja onnistumisen kokemukset. Asiakkaita autetaan myös löytämään asunto ja jopa yhdistyksen itse välivuokraamaan asuntoon on mahdollista päästä, jos asunnon saanti on muuten vaikeaa. Asiakkaiden toipumista seurataan myös varsinaisen kuntoutuksen jälkeen ja tukea on mahdollista saada vuosienkin jälkeen.
”Hoito ei lopu koskaan”, painottaa Markku Tiitinen, Helppi-yhteisön perustaja.
Hoitoon pääsyä helpotetaan jatkossa myös niin, että kuntoutukseen on mahdollista päästä uuden sakko- ja lyhytaikaisvangeille aloitetun kokeilun myötä. Uudessa kokeilussa lyhyttä sakkovankeustuomiota voi tarpeen mukaan päästä suorittamaan myös esimerkiksi Helppiin, jos kärsii päihdesairaudesta. Uusi kokeilu mahdollistaa rikoksettomaan elämään kuntoutumisen varsinkin, jos taustalla on päihdeongelma ja siihen liittyvää rikosten tekemistä.
Nuorille asumiseen tukea
Nuorille rikostaustaisille ja asunnottomille Joensuussa tarjoaa asumispalveluita Joensuun seudun Nuorisoasuntoyhdistys ry (Josna). Heidän lähtökohtanaan on Asunto ensin -periaate, asumisen asioiden puheeksiotto, pitkäaikainen kuntoutus ja rinnalla kulku.
Asiakassuhteet aloitetaan luottamuksen rakentamisella, koska monien nuorten on vaikea luottaa viranomaistahoihin ja työskentelyn tavoitteena on vähentää syrjäytymistä ja yhteiskuntaan kiinnittymistä.
Teksti ja kuvat: Mirka Elovainio