Kriminaalityön palkinto myönnettiin vartija Sami Halmeelle

Ulrika Järvinen halaa vartija Sami Halmetta, joka vastaanotti Kriminaalityön palkinnon

Kriminaalityön palkinto 2023 on myönnetty Vilppulan vankilan vartija Sami Halmeelle hänen pitkäaikaisesta ja laajalti arvostetusta työstään. Sami Halme vastaanottaa palkinnon kaikkien arvostavalla, inhimillisellä tavalla asiakkaitaan kohtaavien ja työhönsä kunnianhimolla suhtautuvien vartioiden puolesta.

Kriminaalityön palkinto myönnetään perinteisesti henkilölle/taholle, joka on edistänyt tietoisuutta rikosseuraamusasiakkaiden ja heidän läheisten monimuotoisuudesta tai heidän asemaansa yhteiskunnan kokonaisvaltaisina jäseninä. Palkinto voidaan myöntää esim. pitkäaikaisesta/tärkeästä työstä tai työstä, jossa on tehty jotain uutta ja mullistavaa.

Vuoden 2023 palkinto julkistettiin ja jaettiin 5.9.2023 Tavastiaklubilla Helsingissä järjestetyssä historian viimeisessä Kriminaalityön foorumi -nimeä* kantavassa tapahtumassa. Päivän teemana oli ”Näe, kuule, kohtaa”, ja keskiössä oli rikostaustaisten tai rikoksilla oireilevien kohtaaminen. Myös palkinnolla haluttiin nostaa esiin tärkeitä ja merkityksellisiä kohtaamisia.

Vartijat ovat ammattiryhmä, joita rikostaustaiset eniten kohtaavat vankiloissa. Palkinnon vastaanottanut vartija Sami Halme on ilmiömäinen ihmisten kohtaaja. Hän järjestää aina aikaansa, kun tunnistaa ihmisen hädän, mutta myös ymmärtää joka-päiväisen kanssakäymisen merkityksen tuomiotaan suorittavien arjessa. Samin rauhallinen ja varmuutta huokuva tapa olla vuorovaikutuksessa tuo turvallisuuden tunteen hänen kohtaamilleen ihmisille. Tällä on valtava merkitys yksittäisen ihmisen kannalta, mutta sillä on myös vankilaturvallisuutta edistävä vaikutus. Samin erityinen kyky havainnoida ja löytää jokaisesta heidän vahvuutensa on ainutlaatuinen. Hän on esimerkki ammattitaitoisesta vartijasta, jota kunnioittavat ja josta pitävät niin vangit kuin kollegat.

Merkityksellisiä kohtaamisia

Tavastian lavalla palkintoa ojentamassa olivat Rikoksettoman elämän tukisäätiöstä toimitusjohtaja Sanna Sunikka sekä edunvalvonta- ja sosiaalineuvoja Ulrika Järvinen. Lisäksi palkintoa olivat ojentamassa pitkään Sami Halmeen pitkäaikaiset asiakkaat Tero Allen ja Markku Uusitalo. jotka matkasivat pitkän matkan saadakseen tulla ojentamaan palkintoa.

Ulrika Järvinen puhui koskettavasti kohtaamisen merkityksestä jokapäiväisessä asiakastyössä, mitä vartijan työ mitä suurimmassa määrin on.

”Vaativassakin asiakastyössä, kuten asiakastyössä yleensäkin, kohtaamiset ovat tärkeitä. Rutiinit seuraavat toisiaan, ihmiset vaihtuvat. Mutta silti jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen, ja jokaiseen tulisi aina suhtautua uteliaasti. Itse ajattelen, että ammattirooli ja aitous eivät ole toistensa vastakohta”, Järvinen sanoo.

Tämän vuoden palkinnon saajan kohdalla täyttyvät Järvisen mukaan monet onnistuneen kohtaamisen kriteerit: Huumori, varmuus, aitous sekä loistava itsetunto. Hänen valintaansa tukivat työyhteisön, asiakkaiden, ja yhteistyökumppaneiden palautteet.

Vartija Sami Halme puhuu Tavastian lavalla

”Olemme kaikki ihmisiä”

Vartija Sami Halme oli saapunut henkilökohtaisesti Helsinkiin ja Tavastialle vastaanottamassa palkintoa.

”Olen äärimmäisen otettu tästä ansiosta. Olen kokenut itseni aina joukkuepelaajaksi. Jaan tämän arvostuksen jokaiselle tässä lavalla, siellä yleisössä ja kaikille meille, jotka teemme tätä äärimmäisen haastavaa mutta myös paljon antavaa työtä”, Halme kertoi puheessaan.

Halme kertoi jatkavansa työtään ylpeydellä tästä eteenpäinkin ja jakavansa ylpeyden myös koko ammattikunnan puolesta.

”Minulla on vartijoista kokemusta 23 vuoden kokemuksella. Kaikki olemme ihmisiä. Kaikki olemme erilaisia ja kaikilla meillä on erilainen tarina. Elämä ei ole milloinkaan mustavalkoista”, halme kiteytti.

 

* Kriminaalihuollon tukisäätiön nimenmuutoksen myötä myös Kriminaalityön foorumin nimet tulevat vaihtumaan. Foorumi järjestetään seuraavan kerran vuonna 2025.