Majas pappa sitter i fängelse – e-bok nu även på svenska

En tecknad film med en tjej med lockigt hår som viftar från en balkong

Maja är ett helt vanligt barn. Ett barn med två ögon och två öron och en liten näsa.
Maja bor med sin mamma och en bebis. Och med sin pappa på sätt och vis.
Hemma har pappa en säng och en plats vid matbordet. Men pappa är inte hemma. Pappa sover i fängelset. Och det kommer att ta lång tid innan pappa kommer hem igen.

En förälders fängelsestraff kan väcka många olika känslor hos barnet, som kan behöva hjälp med att hantera sina känslor. Det är viktigt att kunna prata om känslor och upplevelser på sitt eget modersmål.

Barnet kan ha frågor och oro över fängelse. Föräldern saknas. Familjen kanske inte känner någon annan med en liknande situation. Genom boken Majas pappa sitter i fängelse får barnet ord till känslomässiga tillstånd, stödjer känslor och upplevelsen att någon annans förälder sitter i fängelse.

Boken hjälper också de vuxna med att förstå barnets perspektiv och fungerar som ett hjälpmedel när de ska föra saken på tal med barnet eller familjen.

Majas pappa sitter i fängelse finns nu som en talbok i YouTube och som en e-bok (pdf). Boken har skrivits av Noora Alanen, illustrerats av Anne Muhonen, översatts till svenska av Venla Kjellberg och läst av Malin Olkkonen från BUU-klubben.

Majas pappa sitter i fängelse -talbok
Majas pappa sitter i fängelse -ebok