Novus Egon malli muutokseen: Salilta kohti uutta minää

Novus Ego -hankkeessa nuoria aikuisia tuetaan yksilöllisellä ja ryhmämuotoisella toiminnalla muutokseen sekä vahvistetaan rikoksetonta ja päihteetöntä identiteettiä. Keinovalikoimaan kuuluu muun muassa monipuolinen liikunta! 

Elli Mäkiaho, Joona Huuki ja Filip Muhonen istvat pyöreän pöydän ääressä. Taustalla on valkotaulu, johon on piirretty suuri ajatuskartta.
Elli Mäkiaho (vas.), Joona Huuki ja Filip Muhonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novus Egon kolmihenkinen porukka Elli Mäkiaho, Joona Huuki ja Filip Muhonen istuvat RETSin Nuorten toiminnan tiloissa pyöreän pöydän ääressä. Taustalla on valkotaulu, johon on piirretty suuri ajatuskartta. Kartassa on ympyröitynä sanoja kuten liikunta, työ, elämykset, opiskelu, kuntoutuminen… 

”Siinä se on”, sanoo vertaisohjaaja Filip Muhonen ja osoittaa taulua. ”Koko toiminnan ydin ja tarkoitus.”  

Iso paketti. Avataanpa sitä vähän.  

Liikunta on kirjoitettu hankkeen toimintaan vahvasti sisään, mutta toiminnan tarkoitus on enemmän kuin pelkkä raudan nostaminen. Liikunta on avain asiakassuhteen luomiseen. Se on yksi keino edistää hyvinvointia, kokonaisvaltaista ja kestävää toipumista sekä elämänhallintaa.  

”Ihmiset haluaa käydä salilla. Miksi ei sitten lähdettäisi sinne yhdessä? Salille on helpompi lähteä mukaan kuin tulla tänne johonkin toimistokoppiin, sillä asenteella että tervetuloa, katsotaanpas mikä kaikki sun elämässä on pielessä”, Joona naurahtaa. 

Novus Egon porukkaa kuntosalilla
Liikunta voi toimia isona tekijänä uuden identiteetin rakentamisessa sekä päihteettömyydessä.

Kävijät ovat usein päihde- ja rikostaustaisia. Yhtenä toiminnan tavoitteena onkin tukea tervettä suhdetta liikuntaan ja omaan kehoon sekä välttää riippuvuudesta toiseen siirtymistä. Yksilöllisellä valmennuksella pyritään auttamaan ihmisiä löytämään tasapainoa elämänsä eri osa-alueiden välille.  

”Säännöllinen liikunta tekee hyvää monellakin tavalla. Se tuo hyvää oloa ja voi nostattaa itsetuntoa”, Elli sanoo. ”Bonuksena tulee turvallinen yhteisö, vertaisuus, arjen rutiinit ja yksilöllinen tuki.” 

Kaiken takana on yhteistyö 

Novus Ego -hanke alkoi 2022, mutta nykyisellä kokoonpanolla se on ollut käynnissä vasta tämän syksyn. Projektipäälliköksi Elli siirtyi huhtikuussa 2023, jolloin myös Joona aloitti työt projektityöntekijänä. Lopulta kolmikko täydentyi vertaisohjaaja Filip Muhosen myötä lokakuussa 2023. Kaikilla hankkeen työntekijöillä oli jo ennestään kokemusta säätiön palveluissa työskentelystä. 

”Meidän yhteistyömme on saumatonta. Teemme täällä kaikki kaikkea, omien vahvuuksia hyödyntäen”, Filip sanoo. 

Yhteistyö on muutenkin se, mikä on nostanut hankkeen lentoon viimeisen vuoden aikana.  

Yhteistyötä on vahvistettu moneen eri suuntaan ja yhteistyöpyyntöjä on alkanut tulla jatkuvasti lisää. Se on rikkaus, sillä kaiken tarkoitushan on tukea asiakasta.  

”Jos me voimme auttaa asiakasta itse, hyvä! Mutta jos asiakas tarvitsee jotain missä me emme voi auttaa, me ohjamme hänet oikeaan paikkaan. Ja tietenkin päinvastoin. Palveluiden tarjoajien ei ole järkeä kilpailla keskenään, mitä asiakas siitä hyötyisi?” Joona ihmettelee.

Novus Egon porukka on viimeisen vuoden aikana käynyt ahkerasti kertomassa työstään esimerkiksi päihdekuntoutuslaitoksissa ja muissa järjestöissä. Suurin muutos hankkeen toiminta-aikana on ollut se, että tunnustelevan alun jälkeen työntekijät ovat lähteneet liikkeelle, paikkoihin, joissa kohdataan ihmisiä ja saadaan tietoa levitettyä.  

Novus Egon ja Huudikoutsien työntekijöitä Vaasan aukiolla.
Novus Egon ja Huudikoutsien työntekijöitä Vaasan aukiolla keväällä 2023.

Viimeisimpänä hanke on alkanut jalkautua ammatillisiin oppilaitoksiin. Jalkautuminen ja uusien toimintatapojen kokeileminen on kaikkien kolmen työntekijän mukaan ollut erinomainen tapa tavoittaa tuen tarpeessa olevia nuoria. 

”Olemme onnistuneet tavoittamaan paljon kohderyhmäämme, nuoria aikuisia, joilla on monenlaisia haastavia elämäntilanteita. On ollut hienoa, kun on pystynyt saattamaan ihmisiä uudenlaisille poluille, opiskelemaan ja työelämäänkin”, Joona sanoo.

Strategia hankkeen viimeiselle vuodelle taitaa olla siis selvillä. 

”Me mennään sinne missä nuoret ovat, sinne missä tietoa ja apua tarvitaan. Ei voi jäädä odottelemaan neljän seinän sisälle, että he löytäisivät meidät, sillä sitä saataisiin odottaa ikuisesti.” 

 

Novus Ego – Uusi alku, uusi Minä – Rikoksettoman elämän tukisäätiö (rets.fi)