Tukiasumispalvelusta tuli RETS-kodit

Asunnottomuuden vähentämisen tiimi poseeraa yhteiskuvassa aurinkoisessa kevätsäässä Vantaankoskella
Asunnottomuuden vähentämisen tiimi viettämässä kehittämispäivää keväällä 2022

Asunto, kämppä, luukku, koti? Mikä kuulostaa mukavimmalta?

”Koti se on, jonka jokainen ihminen tarvitsee. Koti on turvapaikka, jossa voi rakentaa uutta, oman näköistä elämää”, sanoo RETS-kotien vastaava sosiaaliohjaaja Leena Oikarinen.

Ja siinäpä oikeastaan syy siihen, että kun koko säätiö vaihtoi nimensä kesällä 2023 Rikoksettoman elämän tukisäätiöksi (RETS), oli selvää, että myös tukiasumispalveluista tulee RETS-kodit.

”RETS-kodit myös kuvaa meidän toimintaamme paremmin. Tukiasumispalvelu-sana voidaan helposti mieltää asuntolatoiminnaksi. RETS-kodit ovat tavallisia koteja tavallisissa naapurustoissa. Uusi nimi on lisäksi vähemmän ennakkoluuloja herättävä, mikä on asiakkaan etu hänen asioidessaan erilaisissa palveluissa”, Oikarinen lisää

RETS-kodit siis ovat tavallisia kerrostaloasuntoja ympäri pääkaupunkiseutua. Asunnot on tarkoitettu vankilasta vapautuville, asunnon tarpeessa oleville, jotka tarvitsevat tukea asumiseen ja elämänhallintaan. Tavoitteena on onnistunut asuminen, ensin tuetusti ja sen jälkeen itsenäisesti.

”Ja se, että asiakkaat löytäisivät itse aktiivisesti ratkaisuja omiin haasteisiinsa ja kuntoutumiseen”, vastaava sosiaaliohjaaja Annukka Saikkonen tarkentaa.

Käsi pitelee tiskirättiä, jossa lukee RETS "puhtaalta pöydältä"

Mitä on onnistunut asuminen?

Asumisen onnistuminen tarkoittaa sitä, että asukas pystyy asumaan asunnossa normaalisti esim. aiheuttamatta häiriötä naapureille, maksamaan vuokran ajallaan ja pitämään asunnosta huolta. Jos nämä kaikki onnistuvat, asukas pääsee yleensä muuttamaan tavalliseen vuokra-asuntoon, elämään itsenäistä elämää.

”Joskus onnistunut asuminen voi myös olla sitä, että pystyy tuen avulla vaikka rimaa hipoenkin pitämään asunnon, samalla harjoitellen tekemään itse asioita asumisen eteen. Asunto ensin -periaatteen mukaisesti asunto on kuntoutumisen edellytys, ei päinvastoin”, Oikarinen sanoo.

”Se mitä aluksi voidaan tarvita, on isojen tavoitteiden kuten työn tai koulutuksen sijaan mielekästä tekemistä arkeen ja johonkin yhteisöön kuulumista. Että suhteet perheeseen ja läheisiin olisivat kunnossa. Muun muassa näitä asioita me mietimme yhdessä asiakkaan kanssa.”

Kun takana on noin vuoden verran moitteetonta tuettua asumista, RETS-kotien sosiaaliohjaajat tekevät puoltolausunnon yhteistyökumppanille,  jonka avulla asiakkaan on mahdollista siirtyä itsenäiseen elämään omaan vuokra-asuntoon.

”Jos menee tosi hyvin, puolto voidaan tehdä vähän nopeammin.”

Tärkeintä on yhteistyö

Rikostaustaisten asiakkaiden ongelmat ovat usein moninaisia ja kasaantuneita. Esimerkiksi päihdeongelmat, toistuvat rikokset ja vankilatuomiot sekä asunnottomuus yhdessä luovat kierteen, josta voi tuntua mahdottomalta päästä irti. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat, jos asunto on valmiina odottamassa, kun vankilasta vapaudutaan.

Kun Rikosseuraamuslaitoksessa tehdään rangaistuksen ajan suunnitelmaa, vapautumisen jälkeinen asuminen tulisi liittää aina osaksi suunnitelmaa.  Sen lisäksi hyvinvointialueella jonkun tulee ottaa asia hoitaakseen.

”Täytyy ymmärtää, että jos ihminen on ollut 20 vuotta vankilassa, ei elämää saada 3 kuukaudessa hallintaan. Se vaatii pidemmän ajan ja pitkäjänteistä työtä”, Saikkonen sanoo.

Ja tähän työhön tarvitaan hyvinvointialueet mukaan.

”Ei meidän palveluja voi eikä kannata kaikille tarjota, mutta olisi tärkeää, että hyvinvointialueilla tunnistettaisiin juuri se porukka, jolle tämä on tosi hyvä mahdollisuus päästä elämässä eteenpäin. ”

Faktoja RET-kodeista
  • RETS-kodeilla on 63 hajasijoitettua asuntoa pääkaupunkiseudulla, Vantalla Espoossa ja Helsingissä.
  • Asuntoihin hakeudutaan / ohjataan oman alueen sosiaalitoimen kautta.
  • Tällä hetkellä RETS-kotien yhteistyökumppanina toimii Y-säätiö, joka tarjoaa vuokra-asuntoja tuetusta asumisesta eteenpäin siirtyville asiakkaille.
  • Rikoksettoman elämän tukisäätiö sai loppuvuodesta 2023 STEAlta ehdotuksen investointiavustuksesta, jonka avulla suunnitelmissa on hankkia merkittävä määrä uusia tukiasuntoja pääkaupunkiseudulta.