Uusi opas pariskunnille, joista toinen tai molemmat ovat vankilassa

Kestääkö? – kun parisuhteen välissä on muuri -opas on tarkoitettu pariskunnille, joista toinen tai molemmat ovat vankilassa. Tarve parisuhteen tukemiselle on tullut ilmi RETSin Lapsi- ja läheistyössä jo pidemmän aikaa. Tukea ja materiaalia parisuhteen tueksi ovat kysyneet vangit, heidän puolisonsa sekä vankien kanssa työskentelevät ammattilaiset.

Pariskunnat kaipaavat apua ja tukea hankalaan tilanteeseen. Vankiloiden työntekijät sekä yhdyskuntaseuraamustoimistojen työntekijät puolestaan toivovat välineitä asiakastyöhön.

”Vankeus on haaste parisuhteelle. Se näkyy RETSin Lapsi- ja läheistyössä lukuisina yhteydenottoina ja kyselyinä”, kertoo vastaava ohjaaja Noora Alanen Lapsi- ja läheistyöstä.

Kun toinen tai molemmat ovat vankilassa, on parisuhteen ylläpitäminen haasteellista. Alasen mukaan usein siviilissä olevat puolisot tuntevat olevansa hyvin yksin eivätkä koe voivansa puhua ystäville tai muille ulkopuolisille.

”Myöskään tavalliseen parisuhdeneuvontaan ei haluta osallistua, jos koetaan ettei ulkopuolinen ymmärrä pariskunnan tilannetta ja sen erityispiirteitä.”

RETSin tuottamista oppaista ensimmäinen, joka keskittyy vain parisuhteeseen

Lapsi- ja läheistyö on aiemmin tuottanut oppaita vanhemmille, lapsille ja läheisille, mutta nyt julkaistu opas on ensimmäinen, joka keskittyy ainoastaan parisuhteeseen ja sen haasteisiin. Opas soveltuu käytettäväksi sekä yhdessä että yksin.

”Parisuhdetyö suurelta osin myös työskentelyä itsetuntemuksen parissa. On tärkeää, että on joitain materiaalia, jonka avulla voi havainnoida omia tunteitaan ja toimintatapojaan, tai toisaalta yhdessä puolison kanssa pohtia parisuhteen haasteita tai tulevaisuutta”, Alanen sanoo.

Ammattilaisille opas tarjoaa konkreettisia työkaluja parisuhteesta puhumiseen ja sen haasteiden käsittelyyn.

Voit ladata oppaan PDF-muodossa tästä:

Lisätietoja:

Noora Alanen
puh. 050 4478 051
noora.alanen@rets.fi