Vankilaan joutuminen ei ole aina oma valinta

Vankeusrangaistusta suorittavien taustalla on usein jo lapsuudesta lähtien monenlaista kasautunutta huono-osaisuutta. Päihde- ja mielenterveysongelmat voivat olla ylisukupolvisia. Lapsuudessa on voitu kokea väkivaltaa ja lastensuojelun huostaanotot ja sijoitukset ovat varsin tavallisia. Monilla on ADHD-oireilua ja oppimisvaikeuksia, jotka ovat vaikeuttaneet koulunkäyntiä. Tavallisimmin rikoksia tehdään päihteiden käytön yhteydessä. Siinä vaiheessa, kun henkilö joutuu vankilaan, on elämässä ehtinyt tapahtua jo paljon negatiivisia asioita. Omasta valinnasta ei ole siten läheskään aina kyse. Tausta ei kuitenkaan oikeuta rikollisia tekoja.

A-studiossa 7.5. keskusteltiin vankien toiminta- ja kuntoutusmahdollisuuksista tilanteessa, jossa vankilat ovat hyvin täysiä. Keskustelussa olivat mukana oikeusministeri Leena Meri ja Rikoksettoman elämän tukisäätiön asiamies Marjatta Kaurala. Keskustelussa oikeusministeri Meri toi esille, että vankilaan joutumisessa on kyse myös omasta valinnasta.

YLE:n uutinen: ”Vankilaan päätyminen on myös valinta” – oikeusministeri vankiloiden lisärahan tarpeesta | A-studio | Yle