Lapsiystävällinen lähestymistapa poliisin työssä suojelee lapsia 

Taapero pitelee käsissään Lego-poliisiautoa

Poliisin toiminnalla voi olla merkittävä vaikutus niiden lasten oikeuksien toteutumisessa, joiden vanhempaa epäillään rikoksesta. Erityisesti pidätystilanteissa poliisin tulisi kiinnittää erityistä huomiota mahdollisesti paikalla oleviin lapsiin. 

Euroopan neuvoston jäsenmaissa arvioidaan olevan vuosittain 2,1 miljoonaa lasta, joilla on vanhempi vankilassa. Vanhemman pidätys ja rikosoikeudellinen prosessi koskettaa todennäköisesti vielä suurempaa joukkoa lapsia kuin vankeustuomio. Suomessa ei systemaattisesti kerätä näitä lukuja, mutta käynnissä olevan tutkimuksen perusteella vuosina 1987–2003 syntyneistä noin 19 000:lla on ollut vanhempi vankilassa. 

Kansainvälisten tutkimusten mukaan lapsilla, joiden äiti tai isä on joutunut vankilaan, on lisääntynyt riski epäsosiaaliseen käyttäytymiseen. Lapset kärsivät häpeästä, leimautumisesta, omanarvontunteen menetyksestä ja syrjinnän kokemuksista. 

Vanhemman pidätyksen todistaminen voi olla lapsille traumaattinen tilanne 

Lapsen silmin katsottuna tilanne, jossa poliisi vie vanhemman, voi olla odottamaton, stressaava, kaoottinen ja jopa väkivaltainen. Kokemus voi olla traumaattinen ja herättää pelkoa, ahdistusta, vihaa, häpeää tai syyllisyyttä. Lisäksi se voi herättää epäluottamusta ja pelkoa poliisia kohtaan.  

“Vanhemman pidätystilanteessa lapsi joutuu eroon vanhemmastaan vailla tietoa siitä, mitä vanhemmalle tapahtuu ja koska hänet seuraavan kerran näkee. Pidätystilanne itsessään voi olla myös pelottava, riippumatta siitä sujuuko se poliisin näkökulmasta rauhallisesti vai ei. Lapsi ei ole tilanteessa epäilty”, sanoo RETSin Lapsi- ja läheistyön vastaava asiantuntija Anastasia Lapintie.  

Suositukset poliisille lasten huomioimisesta

Vuonna 2018 Euroopan neuvosto antoi suosituksen koskien lapsia, joilla on vanhempi vankilassa. Poliisia koskevissa suosituksissa kiinnitetään huomiota lapsiystävällisten pidätyskäytäntöjen tarpeeseen.  

Suositusten mukaan, kun vanhempi pidätetään, poliisin pitäisi mahdollisuuksien mukaan varmistaa, etteivät lapset ole paikalla. Jos lapsi on paikalla, kun vanhempi pidätetään, poliisin pitäisi olla hienotunteinen ja yrittää olla järkyttämättä lasta.  

“Huomioimalla lapset pidätys- ja kotietsintätilanteissa voidaan helpottaa lapsen hätää ja ehkäistä kokemuksen haitallisia seurauksia hänelle“, Lapintie sanoo. 

Oletko itse tai onko lapsesi ollut mukana pidätystilanteessa? Kerro kokemuksistasi!  

RETSin Lapsi- ja läheistyön asiakastyössä nousee usein esiin ihmisten kokemuksia pidätys- ja kotietsintätilanteista. Ne ovat voineet olla kuormittavia kokemuksia kaikille, mutta erityisesti lapsille. Toisaalta kuulemme hyviäkin kokemuksia, jossa on esimerkiksi odotettu, että lapsi on mennyt kouluun ennen vanhemman pidättämistä.

Tavoitteenamme on laajentaa sekä poliisin että muun yhteiskunnan ymmärrystä pidätystilanteiden merkityksestä epäillyn perheille, ja siksi keräämme kokemuksia pidätystilanteista nimettömästi. Jos sinulla on kokemuksia siitä, että olet itse lapsena ollut  / lapsesi on ollut pidätystilanteessa tai kotietsinnässä läsnä ja olet valmis kertomaan kokemuksesi, käytämme sitä anonyymisti viestinnässämme ja teemme siitä koosteen poliisille.

Vastaa kyselyyn täällä