Uusi hanke edistää rikoksia tehneiden työelämäosallisuutta

Naisoletettu ohjaaja neuvoo asiakasta tietokoneen ääressä.Kuntoutussäätiö ja Rikoksettoman elämän tukisäätiö (RETS) aloittivat elokuussa uuden hankkeen, joka edistää rikoksia tehneiden henkilöiden työelämäosallisuutta.

Työelämätaitojen kiihdyttämö HOOK -hankkeessa kehitetään Uudellemaalle yhteistoimintamalli, joka tukee sekä rikoksia tehneitä henkilöitä että heitä työllistäviä työnantajia.

Hankkeessa selvitetään rikosseuraamusasiakkaiden ja rikoksia tehneiden työelämäosallisuuden esteitä sekä kehitetään yhdessä kokemusasiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa toimenpiteitä, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin. Näin tuetaan rikoksia tehneiden työelämäosallisuutta sekä ehkäistään uusintarikollisuutta ja syrjäytymistä Uudellamaalla.

Rikoksia tehneiden henkilöiden työllistyminen on haastavaa

Rikosseuraamusasiakkaille tyypillisesti huono terveydentila, päihdeongelmat, heikko koulutustaso ja työkokemuksen puute, heikentävät jo sellaisenaan osallisuutta ja työmarkkina-asemaa. Myös rikosseuraamuksen itsessään on todettu vaikuttavan kielteisesti osallisuuteen ja työllistymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi tieto rikosseuraamuksesta voi toimia leimaavana signaalina potentiaalisille työnantajille, heikentäen työllistymismahdollisuuksia edelleen.

Työelämäosallisuuden edistäminen tarkoittaa käytännössä yksilön työllistymisvalmiuksien edistämistä – työmarkkinoille kuntoutumisen, työhön paluun sekä työssä jaksamisen tukemista.

”Me haluamme tukea haastavassa työmarkkinatilanteessa olevia henkilöitä tarjoamalla yksilöllistä työllistymisvalmiuksia edistävää ohjausta. Tavoitteenamme on valmistella heitä työelämän polulle, jotta he pääsisivät siinä eteenpäin ja toivottavasti myöhemmin vakituisesti kiinni työelämään”, sanoo hankkeen koordinaattori Anna Vuorelainen Rikoksettoman elämän tukisäätiöstä.

Ratkaisuja työelämäosallisuuteen

RETSin asiantuntijoilla on vahva tuntemus päihteettömän ja rikoksettoman identiteetin muutostyöskentelystä, kohderyhmän erityispiirteistä ja heille suunnattujen palveluiden kehittämisestä sekä yhteistyöverkostoista.

RETS vastaa hankkeessa rikostaustaisten kokemusasiantuntijoiden ja asiakkaiden kontaktoinnista sekä sitouttamisesta hankkeen kehittämistyöhön. Lisäksi yksilöllisen ohjauksen tavoitteena on kiinnittää asiakas hankkeen toimintoihin sekä saattaa häntä myös muihin tarvittaviin palveluihin.

Asiakkaat hankkeeseen tulevat vankiloista yks toimistoista sekä RETSin omiin vertaistoimintoihin osallistuvista henkilöistä.  Vuorelaisen mukaan hankkeeseen toivotaan mukaan erityisesti rikosseuraamusasiakkaita.

”Hankkeen toiminta on erityisen sopivaa sellaisille vangeille, jota ovat lähdössä koevapauteen ja joilla esim.  päihteistä irrottautuminen on jo hyvällä mallilla. Tällaisille henkilöille työllistyminen olisi parasta uusintarikollisuuden ehkäisyä.”

Haastamme työnantajia ja järjestöjä Uudellamaalla mukaan toimintaan

HOOK-hanke tukee heikoimmassa työmarkkina-asemassa ja suurimmassa huono-osaisuusriskissä olevia rikoksia tehneitä aikuisia Uudellamaalla sekä heidän kanssaan toimivia kansalaisjärjestöjä ja työnantajia. HOOK-hankkeessa kehitetyt, pilotoidut ja mallinnetut toimenpiteet juurrutetaan osaksi hankkeen toteuttajien kansalaisjärjestölähtöistä toimintaa sekä hankkeen yhteistyökumppaneiden toimintaa.

HOOK-hanke haastaakin kaikkia kohderyhmään kuuluvia tarttumaan koukkuun ja lähtemään mukaan hankkeen toimintaan!

Hankeaika on 1.8.2024–31.7.2027. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (ESR+). Rahoittavana viranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.

Ota yhteyttä!

Anna Vuorelainen, projektikoordinaattori
puh. 044 732 2701
anna.vuorelainen@rets.fi