Uusi lähestymistapa nuorten auttamiseksi – REILI-hanke tarttuu katujengi-ilmiöön ja rikollisuuteen
Katujengikulttuurin ihannointi, vakava rikollinen ja väkivaltainen käyttäytyminen nuorten keskuudessa ovat yhä laajempi ongelma, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Rikoksettoman elämän tukisäätiön (RETS) REILI-hanke on onnistunut tuomaan lastensuojeluyksiköihin toivottua tukea nuorille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.
“Olemme nähneet, että nuoret, jotka oireilevat väkivallalla tai rikoksilla, tarvitsevat rinnalleen pitkäjänteistä ja luotettavaa tukea. Tämä ei ole kertaluonteista työtä – luottamuksen rakentaminen vie aikaa, mutta se on kaiken perusta”, kertoo hankevastaava Hanna Myyrä.
”Katu-uskottavuus” lisää luottamusta
REILI-hankkeen ytimessä on työparimalli, jossa ammattilainen tekee tiivistä yhteistyötä vertaisohjaajan kanssa. Vertaisohjaajat ovat itse käyneet läpi rikollisuuden tai katuväkivallan polun ja selvinneet siitä. REILI-hankkeen hankevastaava Hanna Myyrä kutsuu työparin toimintaa nuorten keskuudessa ”katu-uskottavaksi”, mikä on näiden erityisen haastavassa tilanteessa olevien nuorten kohtaamisessa kaiken A ja O.
“Kun vertainen sanoo nuorelle, että ‘minä tiedän, miltä sinusta tuntuu’, se resonoi aivan eri tavalla kuin ulkopuolisen ammattilaisen sanat. Vertaisuus antaa nuorille mahdollisuuden avautua ja kokea, että heidät kohdataan aidosti”, Myyrä kuvailee.
Ammattilaiset tarvitsevat työkaluja nuorten auttamiseen
Nuorten tukemisen ohella REILI-hanke panostaa myös lastensuojelun ammattilaisten koulutukseen. Koulutusten avulla autetaan tunnistamaan nuorten rikollisuuteen ajautumisen merkit ja tarjoamaan oikea-aikaista apua.
Vakavasti oireilevilla nuorilla on usein taustallaan traumaattisia kokemuksia, ylisukupolvisia ongelmia sekä neuropsykiatrisia ja mielenterveyden haasteita. Tyttöjen asema on erityisen haavoittuva: he ovat rikollispiireissä erityisen alttiita hyväksikäytölle ja väkivallalle.
Näiden nuorten tukeminen vaatii kokonaisvaltaista ymmärrystä heidän elämäntilanteestaan sekä pitkäjänteistä, turvallisiin aikuissuhteisiin perustuvaa ohjausta.
”Lastensuojeluyksiköissä ammattilaiset ovat kovilla, ja jatkuva henkilökunnan vaihtuvuus lisää nuorten hylkäämisen kokemuksia. Nuoret tarvitsevat jatkuvuutta ja pysyvää rinnalla kulkemista, Myyrä toteaa.
Hankkeeseen on sen lyhyen toiminta-ajan aikana osallistunut 14-17-vuotiaita nuoria Pääkaupunkisedulla, Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla. Nuorista valtaosa on erittäin vaikeassa elämäntilanteessa. Tulokset ovat olleet lupaavia ja hankkeen tarkoituksena on levittää hyväksi todettua työskentelytapaa yhä useammille paikkakunnille.
Lisätietoja:
Hanna Myyrä
Hankevastaava, REILI-hanke
p. 044 4931 355
hanna.myyra@rets.fi