HOOK-hanke selvittää rikosseuraamusasiakkaiden työelämäosallisuutta edistäviä ja estäviä tekijöitä

Etsimme rikosseuraamusta suorittavia tai aiemmin rikoksia tehneitä henkilöitä vastaamaan kyselyyn! Kyselyllä selvitetään näkemyksiä siitä, minkälaiset asiat ovat mahdollisesti estäneet työllistymistsi ja toisaalta mitkä asiat ovat mahdollisesti tukeneet työllistymistä.

Kyselyn pääsee täyttämään tästä linkistä 

Haasteet on tunnistettava, jotta niitä voidaan purkaa

HOOK-hankkeen selvityksen tarkoituksena on tutkia rikostaustaisten ja rikosseuraamusasiakkaiden työelämäosallisuutta edistäviä ja estäviä tekijöitä.

Rikosseuraamusasiakkaiden ja rikoksia tehneiden henkilöiden työelämäosallisuuden esteet voivat liittyä heihin itseensä esimerkiksi osaamisen ja kokemusten puutteen kautta, palvelurakenteisiin esimerkiksi siten, etteivät palvelut vastaa kohderyhmän tarpeisiin tai he eivät pääse palveluiden piiriin, sekä työelämään esimerkiksi siten, etteivät työnantajat uskalla palkata asiakaskohderyhmään kuuluvia henkilöitä.

Selvityksen kautta tunnistetut rikosseuraamusasiakkaiden ja rikostaustaisten henkilöiden työelämäosallisuuden esteet tuodaan näkyväksi ja osaksi yhteiskunnallista keskustelua, jotta ne voidaan myös tunnustaa ja niitä voidaan lähteä purkamaan.

Kevään 2025 aikana hankkeessa toteutetaan myös osallistavia kehittämistyöpajoja, joissa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat työskentelevät yhdessä erilaisten asiakaskohderyhmän työelämäosallisuuteen liittyvien teemojen parissa.

Toteuttajaorganisaatioiden asiantuntemus yhdessä asiakkaiden kokemustiedon kanssa takaa laadukkaan kokonaisuuden

Rikostaustaisten työelämäosallisuuden kiihdyttämö – HOOK on Kuntoutussäätiön ja Rikoksettoman elämän tukisäätiön (RETS) yhteinen kolmivuotinen kehittämishanke (2024–2027).
Hankkeen kohderyhmän muodostavat heikoimmassa työmarkkina-asemassa ja suurimmassa huono-osaisuusriskissä olevat rikosseuraamusasiakkaat ja rikostaustaiset aikuiset Uudellamaalla. Tavoitteena on tukea tämän asiakasryhmän työelämäosallisuutta sekä estää uusintarikollisuutta ja syrjäytymistä.
Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat kohderyhmän kanssa toimivat kansalaisjärjestöt, julkisen sektorin toimijat sekä työnantajat. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (ESR+). Rahoittavana viranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.