OMA tie pois väkivallasta

Omaehtoisen muutoksen ohjelma (OMA) tarjoaa konkreettisia välineitä niille, jotka haluavat päästä eroon väkivaltaisesta käyttäytymisestä ja rikollisesta elämäntavasta. Pekka oppi ohjelman aikana tunnistamaan ajatus- ja toimintamallejaan, jotka johtivat väkivaltaan.

OMA-ohjelman toteutustavan kehittäminen alkoi syksyllä 2021 Rikoksettoman elämän tukisäätiön hallinnoimassa ja Oikeusministeriön rahoittamassa hankkeessa. Vuonna 2024 käynnistynyt jatkohanke keskittyy erityisesti vapautumisvaiheen tukemiseen. Ohjelman suorittaneille asiakkaille pyritään luomaan siltaa Rikosseuraamuslaitoksesta väkivaltatyöhön keskittyviin järjestöihin, jotta tuki jatkuu vankilan ulkopuolellakin.

Askel askeleelta kohti muutosta

Pekka osallistui OMA-ohjelmaan ensimmäistä kertaa Mikkelin vankilassa. Alun perin hänen motivaationsa oli käytännöllinen – ohjelman suorittaminen mahdollisti siirron avovankilaan. Hän suhtautui ohjelmaan varauksella, mutta ajan myötä sen sisältö alkoi avautua. Hän oppi jäsentämään tunteitaan ja ajatuksiaan uudella tavalla.

”Kurssia ehdotettiin mulle, sanottiin että sen käymällä pääsen kivitalosta avotaloon. Alku meni vähän puoliväkisin, mutta kyllä mä sitten sisäistinkin niitä asioita.”

OMA-ohjelmassa osallistujat käsittelevät väkivaltaista käyttäytymistään pilkkomalla tilanteet osiin: mitä he ajattelivat, tunsivat ja mitkä arvot tai asenteet ohjasivat heitä. Tämä auttaa ymmärtämään, miksi väkivaltaa tapahtuu, sekä keinoja sen ennakointiin ja välttämiseen.

Pekka kokee saaneensa ohjelmasta konkreettisia työkaluja riskialttiiden tilanteiden välttämiseen.

”Ne rikokset, joita olen tehnyt, ovat olleet aika samanlaisia. Tekotapa, ajattelutapa ja tunnelataus niissä on ollut sama. Nyt olen oppinut hahmottamaan, miten itse niissä tilanteissa käyttäydyn.”

Nykyisin hän pyrkii välttämään riskialttiita tilanteita ja tietynlaisia ihmisiä.

”Ensinnäkin yritän tunnistaa tilanteita, joita kannattaa välttää. Ja vältän myös tietyn tyyppisiä ihmisiä, jotka voivat laukaista tilanteen huonolla tavalla.”

Tuki jatkuu vapaudessa

Vuonna 2024 alkanut OMA-jatkohanke varmistaa, että vankilassa ohjelman suorittaneet saavat tukea myös vapautumisensa jälkeen. Vuonna 2025 OMA-jatkohanke on kouluttanut 79 ammattilaista väkivaltaan syyllistyneiden kuntoutuksesta ja väkivallasta tuomittujen asiakkaiden kohtaamisesta.

Pekka on vapauduttuaan jatkanut työskentelyä Aggredissa, josta löytyy myös OMA-ohjelman osaamista. Tapaamiset tukevat muutoksen jatkumista ja uusien toimintamallien vakiinnuttamista. Aggredin työntekijän Merjan mukaan tukiverkoston merkitys on valtava, mutta silti tuen saanti ei ole itsestäänselvyys.

”Vaikka oma motivaatio väkivallasta ja rikollisesta elämästä irtautumiseen olisikin kova, ei oikeanlaista tukea ole saatavilla tarpeeksi. Esimerkiksi kotikunnalla on suuri merkitys – pääkaupunkiseudulla voi olla tarjolla paljon palveluja, mutta pienemmillä paikkakunnilla tilanne on toinen. Ja se on tosi epätasa-arvoista”, Merja sanoo.

Pekalle kaikkein tärkeintä on ollut se, että apua ja tukea on voinut saada hyvin matalalla kynnyksellä. Tapaamiset ovat vapaamuotoisia ja asioista voi puhua suoraan, niiden oikeilla nimillä, eikä kukaan pelästy tai hätkähdä.

”Jos vapautuneena menee sosiaalitoimistoon, vartijat ovat heti paikalla. Jos kertoo lääkärissä ajatuksistaan tai aiemmista teoistaan, saa hullun paperit. Mutta tänne voi vaan tulla käymään tai soittaa ja pyytää apua.”

Muutos näkyy arjessa

Välillä arjessa eteen tulee haastavia tilanteita, mutta ajattelutavan muutoksen myötä tilanteet eivät enää eskaloidu samalla tavalla kuin ennen.

”Linnasta päässyt kaveri soitti ja ehdotti tapaamista. Hän oli vaikuttanut vankilassa ihan rauhalliselta ja mukavalta. Käytiin yhdessä röökillä ja hän ehdotti, että lähdetään autolla ajelemaan. Yhtäkkiä oltiin jonkun talon pihassa ja alkoi hakkaaminen. Sitä en osannut ennakoida, mutta osasin jäädä sivummalle. Kuski lähti, ja jäin yksin, en edes tiennyt missä olin. Katsoin vain Google Mapsista ja lähdin kävelemään pois”, Pekka kertoo.

Myös kaveripiirin vaihtaminen voi olla entisestä elämästä irrottautumisessa ratkaiseva tekijä.

”Siinä mä jotenkin tajusin, että mä en tarvitse tällaista mun elämään, koska se todennäköisesti vaan johtaa siihen, että joutuu takas lusimaan. Ei siinä tarvi olla kuin väärässä paikassa väärään aikaan.”

Merja näkee tapahtuneessa selvän muutoksen.

”Toi on hyvä esimerkki siitä, miten ajattelutapasi on muuttunut. Aiemmin olisit lähtenyt mukaan, mutta nyt osasit vetäytyä pois. Sinussa on ollut herkkyyttä lukea tilanteita ennenkin, mutta nyt käytät sitä eri tavalla.”

Keskustelua väkivallasta 8.5.2025

RETSin Nuorten toiminta, Naiserityinen työ ja OMA 2.0 -hanke järjestävät 8.5. Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa tapahtuman, jossa keskustellaan väkivallasta monista eri näkökulmista sekä tutustutaan väkivaltatyötä tekevien tahojen toimintaan. Puheenvuoroja voi seurata myös etänä.

Lue lisää: Lyödystä lyöjäksi – väkivallan kahdet kasvot