Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Palveluiden väliinputoajat – Keskustelutilaisuus päihteitä käyttävien läheisten palveluista ja tarpeista

3.5.2022, 09:00 - 11:30

Arviolta joka kolmas suomalainen* kohtaa lähipiirissään ongelmallista päihteidenkäyttöä. Päihdehuoltolaki turvaa läheisten oikeuden tukeen, mutta kuntien palveluissa lain velvoittama tuki ei näy. Mitä asialle tulisi tehdä? Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta!

Tilaisuus järjestetään Teams-etäyhteydellä. Osallistu tästä linkistä! 

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPAn vuonna 2019 tekemään kyselyyn osallistuneista päihde- ja mielenterveysomaisista joka kolmas kertoi, että heillä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista. ** Läheisten kokema kuormitus ja haasteet näkyvät esimerkiksi poissaoloina ja sairauslomina työpaikoilla ja heijastuvat perheiden hyvinvointiin.

Läheisten voimavaroja ja kykyä suoriutua arjen haasteista voitaisiin vahvistaa tarjoamalla heille tarvitsemansa tuki. Päihdehuoltolaki määrää tarjoamaan palveluita myös läheisille, mutta käytännössä tukea ei monissa kunnissa ole, tai sen löytäminen on läheiselle hyvin haastavaa.

Palveluiden väliinputoajat – Keskustelutilaisuus päihteitä käyttävien läheisten palveluista ja tarpeista 

Aika: 3.5.2022 klo 9–11.30
Paikka: Microsoft Teams
Ilmoittautuminen: 28.4. mennessä https://link.webropol.com/ep/laheisaamu
Tilaisuus on maksuton.

Tilaisuudessa päihde- ja rikosseuraamusalan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat kertovat näkemyksiään siitä, miten läheisten palvelut tulisi järjestää. Osallistujat voivat esittää asiantuntijoille kysymyksiä, tilaisuuden lopuksi on varattu aikaa keskustelulle.

Tilaisuuden ohjelma: 

Klo 9.00 Mihin laki velvoittaa?
Klo 9.30 Esittely toimivista Espoon matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluista.
Klo 9.55 Järjestöjen näkökulma
Aihetta kommentoimassa mm. toiminnanjohtaja Minna Ekholm Myllyhoitoyhdistyksestä, toiminnanjohtaja Mirka Vainikka Irti Huumeista ry:stä, toimintavastaava Anne Puonti Tukikohta ry:stä, toiminnanjohtaja Pekka Lund Sininauhaliitosta sekä toimitusjohtaja Sanna Sunikka Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.
Klo 10.40 Kokemuspuheenvuoro
Puhujana läheinen ja kokemusasiantuntija Marja Moisander Irti Huumeista ry:ltä. Kommentoijana läheispsykoterapeutti Riitta Koivula.
Klo 11.15 Kaisa Åberg: Esittelyssä EHYT ry:n Päihdeneuvontapuhelin
Klo 11.20 Vapaata keskustelua

Keskustelun vetäjänä toimii Irti Huumeista ry:n viestintäpäällikkö Birgitta Suorsa.

 

Tiedot

Päivämäärä:
3.5.2022
Aika:
09:00 - 11:30

Tapahtumapaikka

Verkossa