REILI-hanke etenee – nuoret luottavat hanketyöntekijöihin

Hanketyöntekijät seisovat Kallion virastotalon edessä

Rikoksettoman elämän tukisäätiön (RETS) uusi REILI-hanke on saanut vauhdikkaan alun. Hanke, jonka tavoitteena on tukea rikoksilla oireilevia nuoria ja lisätä rikoserityisyyden osaamista lastensuojelussa, on ollut käynnissä nyt hieman yli kaksi kuukautta.

Hankevastaava Hanna Myyrän mukaan asiakastyö käynnistyi odotuksia nopeammin, ja hankkeeseen kohdistuva kiinnostus on ollut suurta.

“Asiakkaiden määrä ja kiinnostus hanketta kohtaan ovat yllättäneet meidät positiivisesti. Nuorten kohtaamisissa olemme päässeet nopeasti rakentamaan luottamuksellisia suhteita, mikä on hankkeen keskeinen kulmakivi”, Myyrä kertoo.

Nuorten luottamus on avaintekijä

Hankkeen työntekijät ovat huomanneet, kuinka haastavia ja monimutkaisia nuorten taustat voivat olla.

“Monilla nuorilla on raskaita asioita kannettavanaan, joita he eivät ole pystyneet avata edes lastensuojeluyksiköiden työntekijöille. On kuitenkin ollut rohkaisevaa nähdä, että he uskaltavat jakaa nämä kokemukset meidän kanssamme”, Myyrä sanoo.

Luottamuksellisten suhteiden rakentaminen on ollut REILI-hankkeen työparimallin keskiössä. Mallissa yhdistetään ammattilaisen ja vertaisohjaajan osaaminen, mikä tarjoaa nuorille kokonaisvaltaista tukea. Hankkeen tavoitteena on paitsi tukea nuoria myös lisätä lastensuojelun ammattilaisten ymmärrystä rikoserityisistä asioista.

“On tärkeää, että lastensuojelun työntekijät pystyvät tunnistamaan nuorten tarpeet, puuttumaan tilanteisiin ja seuraamaan niitä pitkäjänteisesti. Osaamisen lisääminen on avainasemassa”, Myyrä painottaa.

Yhteistyö kumppaneiden kanssa on alkanut hyvin

REILI-hankkeen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat lastensuojeluyksiköt, joiden kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Infotilaisuudet ovat tuoneet hankkeeseen asiakkaita, ja yhteistyö on laajenemassa hyvinvointialueille.

Nuorten väylä on yksi hankkeen aktiivisista yhteistyökumppaneista.

“Työntekijät ovat nopeasti saaneet luotua luottamuksellisia suhteita asiakkaisiin. Tämä näkyy arjessa esimerkiksi siinä, että tapaamisiin lähdetään hyvillä mielin ja työntekijöihin turvaudutaan myös hädän hetkellä. Näemme selvästi hankkeen työn vaikutuksen.”

“Rikoserityisyyden lisääminen koulutusten ja uuden toimintamallin avulla on ollut tervetullut lisä työhön. Toiminnan vakiintuessa olemme yhdessä kehittämässä mallia, joka voisi jonain päivänä levitä valtakunnalliseksi käytännöksi”, Nuorten väylästä kerrotaan.

Katse tulevaisuuteen – koulusta ja pitkäjänteisiä suunnitelmia

Seuraavassa vaiheessa hankkeessa keskitytään yksilöllisten ja pitkäaikaisten suunnitelmien laatimiseen nuorille sekä ammattilaisten koulutuskokonaisuuden rakentamiseen. RETSin asiantuntemus hyödynnetään koulutuspakettien kehittämisessä, jotta lastensuojeluyksiköiden työntekijät saisivat entistä enemmän valmiuksia kohdata rikosprosessiin liittyviä tilanteita ja alaikäisiä rikoksentekijöitä.

Hankevastaava Myyrä näkee tulevaisuuden valoisana.

“Tavoitteemme on luoda pysyvä toimintamalli, joka tukee sekä nuoria että heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia. Olemme lähteneet liikkeelle vahvasti, ja tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia tavoitteita.”