Todellinen testi alkaa siviilissä – Kuntoutusjatkumot tukevat rikoksetonta elämää

Rikoksista irtautuminen on pitkä ja vaativa prosessi. Se ei pääty vankilan portilla – päinvastoin, todellinen testi alkaa vasta siviilissä.

Rikoksettoman elämän tukisäätiön OMA 2.0 -hanke auttaa väkivaltaan syyllistyneitä henkilöitä vankilasta vapautumisen jälkeen luomalla kuntoutusjatkumoita, jotka tukevat pysyvää muutosta. Hanketta rahoittaa Oikeusministeriö, ja se tehdään yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

Tässä kirjoituksessa on lainauksia OMA-ohjelman vankilassa suorittaneen, nykyisin siviilissä olevan henkilön ajatuksista.

OMA-ohjelma: Välineitä muutokseen

Rikosseuraamuslaitos tarjoaa väkivaltaan syyllistyneille kuntoutusohjelmia, joista yksi on pitkäkestoinen ja vaikuttava OMA-ohjelma (Omaehtoisen muutoksen ohjelma). Siinä asiakas työstää väkivallan tekoonsa liittyviä ajatuksia, tunteita, asenteita ja periaatteita. Ohjelman aikana hän muuttaa vanhaa ajattelumalliaan ja tapaansa toimia siten, että pystyy jatkossa välttämään väkivaltaan johtavan tilanteen.

Laitosolosuhteissa, vankilassa uuden ajatusmallin toteuttaminen on turvallista, koska tilanteet harvoin eskaloituvat ja johtavat suoraan väkivaltaan. Vankila tarjoaa turvallisen ympäristön, jossa uusi toimintamalli on mahdollista omaksua ilman arjen paineita.

Todellisuus uuden ajattelumallin toimivuudesta punnitaan vasta siviilissä, jossa yllättävien tilanteiden todennäköisyys kasvaa. Vastaan saattaa kävellä joku vanha riitakumppani, jolloin haastavasta tilanteesta tuleekin totta.   Onko uusi ajattelumalli siirtynyt selkärankaan siten, että tilanteesta selviää?

Humalainen tuntematon alkoi haastaa riitaa bussipysäkillä. Siirryin syrjemmälle ja soitin Aggredin työntekijälle samalla rauhoitellen itseäni. Työntekijä ei ollut tavoitettavissa, mutta selvisin tilanteesta ja pääsin työpaikalleni. Aiemmin olisin luultavasti vastannut haasteeseen, mikä olisi voinut johtaa väkivaltaan.

Uuden ajattelumallin sisäistäminen ei tapahdu hetkessä. Kyse on päivittäisestä harjoittelusta, joka jatkuu läpi elämän. Harjoittelua helpottaa, jos näitä riskitilanteita pääsee purkamaan ammattilaisen kanssa, jolla on riittävä tieto väkivaltakuntoutuksesta ja väkivallan tekijän kohtaamisesta.

Kuntoutusjatkumon merkitys

Kuntoutus vankilassa voi kestää kuukausia, mutta se voi valua hukkaan, jos vapautuva henkilö palaa samoihin ympyröihin. Vanhojen kaverien ja toimintatapojen houkutus on suuri, ja uudet ajatukset voivat unohtua arjen paineissa. Kuntoutusjatkumot auttavat lieventämään tätä riskiä.

OMA 2.0 -hanke pyrkii varmistamaan, että kuntoutus ei katkea vapautumiseen. Jo ohjelmaan rekrytointivaiheessa on tärkeää avata osallistujalle mahdollisuus jatkaa työskentelyä myös vapaudessa. Usein vangin motivaatio kuntoutukseen perustuu aluksi ulkoisiin tekijöihin, kuten avolaitokseen pääsyyn tai lomaoikeuksiin. Kuitenkin ohjelman aikana ulkoinen motivaatio voi muuttua sisäiseksi motivaatioksi – aidoksi haluksi muuttaa elämää.

Lähdin ohjelmaan, koska se oli ainoa tapa päästä avolaitokseen. Ohjelman aikana aloin tosissani miettiä, että haluan lopettaa rikosten tekemisen ja muuttaa elämääni.

Yhteistyö ja tiedonkulku avainasemassa

OMA 2.0-hanke on kouluttanut lokakuussa 2024 noin 60 hyvinvointialueiden ja järjestöjen ammattilaista OMA-ohjelman suorittaneiden vankien jatkumoihin. Maaliskuussa 2025 toteutettavaan samanmuotoiseen koulutukseen on tähän mennessä ilmoittautunut lähes sata henkilöä.

Jotta nämä koulutetut henkilöt voivat jatkaa tällä kuntoutuspolulla asiakkaidensa kanssa, tarvitaan vahvaa yhteistyötä rikosseuraamuslaitoksen työntekijöiden kanssa. On tärkeää, että vankilassa vangin asioita hoitaa henkilö, jolla on kokonaiskuva vangin kuntoutuksesta ja suunnitelmasta siviilijatkumoiden luomiseen.

Koevapaussuunnitelmaan halusin tapaamisia väkivaltatyöntekijän kanssa, mutta vankilan työntekijä keskittyi ainoastaan päihdekuntoutukseen. Soitin itse Aggrediin ja varasin ajan.

Muutos on vaativaa – ammattilainen voi avata uusia mahdollisuuksia

Jokainen on aina itse omien asioidensa paras asiantuntija ja vastuussa valinnoistaan. Pitkään vankilassa ollut asiakas tarvitsee kuitenkin ohjausta ja neuvoja siihen, minkälaisia mahdollisuuksia hänellä on kuntoutukseen siviilissä. Myös vankilan työntekijän tulee olla tietoinen mahdollisuuksista tarjota jatkumoita.

Vapautumissuunnitelmissa korostuvat usein käytännön asiat, kuten asunnon hankkiminen ja työvoimapalvelut. Ne ovat tärkeitä, mutta eivät yksinään riitä. Muutos on vaativaa ja vanhat tavat odottavat nurkan takana. Kuntoutusjatkumoiden avulla voidaan varmistaa, ettei kuukausien työ mene hukkaan. Ammattilainen voi avata mahdollisuuksia kiinnittyä uusiin ympyröihin.

Aggredissa sain tietää päiväkeskuksesta, johon kannattaisi mennä tutustumaan. Siellä tapaa muita asiakkaita, jotka pyrkivät irtautumaan rikoksista. Kuulin myös rikosseuraamusalan kokemusasiantuntijakoulutuksesta, johon aion hakea.

Toivotaan, että jokaiselle kuntoutusjatkumoa toivovalle vapautuvalle löytyy juuri oikea työntekijä siviilistä, jonka kanssa voi elämäänsä pohtia.

Toivotaan myös, että valtiovalta lisää kansalaisten turvallisuutta takaamalla riittävät henkilöstöresurssit niin rikosseuraamuslaitokselle, järjestöille kuin hyvinvointialueille.

Tein itse päätöksen muuttaa elämäni. Tukea sain OMA-ohjelmasta, Aggredin työntekijöiltä ja läheisiltäni. Näiden keskustelujen merkitys on ollut valtava.

Lue lisää OMA 2.0 -koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan