OMA 2.0 -hanke

OMA 2.0 on Oikeusministeriön rahoittama, vankeusrangaistuksen vapautumisvaiheeseen kohdistettu hanke. Hankkeen ensisijainen kohderyhmä on ammattilaiset, jotka tekevät työtä vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden henkilöiden kanssa.

Hanke on jatkoa OMA-hankkeelle (2021–2023), jossa alun perin yhdysvaltalaisen Jack Bushin kehittämää OMA – omaehtoisen muutoksen ohjelmaa kehitettiin joustavammaksi siten, että mahdollisimman monen vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneen olisi mahdollisuus osallistua ohjelmaan vapausrangaistuksen aikana ja sen jälkeen siviilissä, esimerkiksi yhdyskuntaseuraamuksissa ja väkivaltatyöhön erikoistuneiden järjestöjen palveluissa. Hankkeen aikana koulutettiin OMA-ohjaajia  Rikosseuraamuslaitoksen yksiköihin sekä väkivaltatyötä tekeviin järjestöihin.

Silta vankeudesta vapauteen

OMA 2.0 -hankkeessa jatketaan OMA-ohjelman osaamisen kartuttamista niin järjestöissä kuin Rikosseuraamuslaitoksessa, jossa kohderyhmänä ovat erityisesti yhdyskuntaseuraamustoimistojen ja avolaitosten kuntoutustyötä tekevät henkilöt.

OMA 2.0 keskittyy vapautumisen nivelvaiheeseen luomalla OMA-ohjelman suorittaneelle asiakkaille siltaa Rikosseuraamuslaitoksesta väkivaltatyöhön keskittyvään järjestöön. Ohjelman vaikuttavuutta lisää osallistujien mahdollisuus päästä harjoittelemaan vankeudessa opittuja ajattelun- ja käyttäytymisen muutoksia siviiliolosuhteissa.

Hankkeen tavoitteena on lisätä OMA- ohjelman käyttöä ja sitä kautta vaikuttaa uusintarikollisuuteen ja ennen kaikkea väkivaltaan. Lisäksi hankkeessa tarjotaan tietoutta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille väkivaltaan syyllistyneiden kuntoutuksesta ja väkivallasta tuomittujen asiakkaiden kohtaamisesta.

Hankkeella on projektikumppanuus Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

OMA 2.0 -hankkeen toteutusaika on 15.4.2024-31.5.2025.

Ota yhteyttä:

Merja Tukiainen-Porokka
Hankevastaava
044 7651199
merja.tukiainen-porokka@rets.fi

 

Merja Tukiainen-Porokka, projektityöntekijä:

”Minulla on pitkä historia työskentelystä väkivaltarikoksista tuomittujen kanssa. Olen toiminut Rikosseuraamuslaitoksessa ja sitä edeltäneissä Kriminaalihuoltoyhdistyksessä ja Kriminaalihuoltolaitoksessa, tehden kuntouttavaa työtä niin yhdyskuntaseuraamustoimistossa kuin vankilassa. Lisäksi olen kouluttanut Motivoivaa keskustelua ja lähisuhdeväkivallan havainnointia Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehille. Minulla on vahva usko ihmisen kykyyn muuttua ja löytää uudenlaisia tapoja ratkaista vastaantulevia ongelmia. Väkivaltarikoksiin syyllistyneet tarvitsevat oman motivaation lisäksi tukea ja työkaluja, joita väkivaltatyön ammattilaiset voivat tarjota.”