Asuminen tukiasunnossa ja melkein missä vain sujuu hyvin, kun maksaa vuokransa, ei häiritse muita asukkaita eikä riko asuntoa. Ne ovat vuokralaisen velvollisuudet. Lähes jokainen pitää niitä ihan kohtuullisina ehtoina, kun vuokrasopimuksen allekirjoittaa, mutta aina kaikki ei mene suunnitellusti.

Jos ei ole töitä, muita tuloja tai omaisuutta, Kela maksaa asumisen, ja antaa rahaa myös elämiseen. Kun vuokra on hoidettu, jää elämiseen Kelan etuuksilla vähän alle tai vähän päälle 500 € kuukaudessa. Summa ei ole paljon, mutta moni on sillä pärjännyt, kun on niin päättänyt.

Joskus ongelmana on se, että Kela maksaa osan etuuksista hakijan tilille, josta ne pitää itse siirtää vuokranantajalle. Kun rahaa on vähän, tulee kiusaus käyttää itse nekin rahat, jotka on tarkoitettu vuokraan. Tämä johtaa vuokravelkaan ja siihen, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida uusia, ja asuminen päättyy.

Sosiaaliohjaaja auttaa, vuokralaisen niin halutessa, asioinnissa Kelan kanssa. Kuitenkin, vuokralaisen on itse tehtävä ratkaisu: hakeeko hän tarvittavat etuudet, maksaa niistä vuokran, pärjää noin viidellä sadalla eurolla kuussa ja jatkaa asumista, vai jättääkö hän etuudet hakematta tai käyttää haetut rahat muuhun kuin vuokraan, jolloin asuminen päättyy.

Sosiaaliohjaaja auttaa tarvittaessa

Eri ihmisillä on erilaisia elämisen tapoja ja rytmejä, joiden yhteen sovittaminen on joskus vaikeaa. Jotta se sujuisi edes jotenkin, on taloyhtiöissä järjestyssäännöt, hallitus ja isännöitsijä, ja meillä Rikoksettoman elämän tukisäätiössä on sosiaaliohjaajia.

Vuokralaiselle nimetty työntekijä auttaa tarvittaessa yleisissä asumisen asioissa ja hankaluuksissakin. Pitkittyneet ja vakavammat ongelmatilanteet on meillä keskitetty yhdelle sosiaaliohjaajalle (yhteystiedot alla), joka selvittelee niitä vuokralaisen, tämän oman työntekijän, taloyhtiön, isännöitsijän ja mahdollisten muiden yhteistyötahojen kanssa. Avoimesti ja rehellisesti puolin ja toisin puhumalla saadaan yleensä paras lopputulos.

Vuokra-asunnon kunnossa pitäminen ei välttämättä ole aivan helppoa. On viemäreiden hajulukkoja, lampunvaihtoja ja sälekaihtimia. Jotkut asiat kuuluvat vuokralaisen itse hoidettaviksi, joistain pitää soittaa huoltoyhtiöön, toisista taas vuokranantajalle. Joskus jotain särkyy – vahingossa tai tunteen vallassa tahallaan, itse tai vieraiden aiheuttamana, sisällä asunnossa tai muualla taloyhtiössä.

Paras yleisneuvo vuokralaisellemme näissä tapauksissa on olla yhteydessä omaan sosiaaliohjaajaan, joka osaa neuvoa oikean menettelytavan. Asioilla on tapana selvitä, kun selvitellään.

Ota yhteyttä:

Vuokrasopimuksia, muita vuokraukseen liittyviä asioita tai asumisen ongelmatilanteita koskevat yhteydenotot:
vuokraustoiminta@rets.fi

Muissa asioissa ota yhteyttä:

Leena Oikarinen, vastaava sosiaaliohjaaja
puh. 044 7497 242

Posti- ja käyntiosoite:
Kinaporinkatu 2 E 39, 00500 Helsinki