Yhteydenpito vankilaan

Suljetussa vankilassa olevaa vanhempaa on mahdollista tavata

  • viikonlopputapaamisessa
  • lapsitapaamisessa
  • valvomattomassa tapaamisessa
  • vankilan vanhempi-lapsi -tapahtumissa ja perheleireillä
  • erillisessä tapaamisessa tai vangin poistumisluvalla

Valvotuissa tapaamisissa ei saa koskettaa vanhempaa ja sinun ja vanhemman välissä on useimmiten läpinäkyvä seinäke. Paikalla on muitakin perheitä ja vartijoita töissä. Tapaaminen kestää yleensä 45 minuuttia viikonloppuisin.

Lapsitapaamisissa alle 15-vuotiaat saavat tavata vanhempaa omassa tilassa vankilassa ja koskettaa vanhempaa. Tilaa valvoo joko vartija tai videokamera. Lasten lukumäärä, joka sopii tilaan, vaihtelee vankiloittain.

Valvomattomia tapaamisissa läheiset ihmiset tapaavat vankilassa olevaa ns. perhetapaamistiloissa. Lasten ei tarvitse olla vangin biologisia lapsia vaan kaikki perheessä elävät lapset voidaan lukea läheisiksi. Tapaaminen kestä joitakin tunteja (2-6) ja siihen on oma, viihtyisä tila, jossa ei ole muita kuin te. Ikävä kyllä näitä tapaamisia on harvoin, ehkä kerran kuussa. Tapaamisessa vanhempi voi tarjota pientä syötävää.

Erillinen tapaaminen tai poistumislupa tarkoittaa sitä, että vankila hyväksyy tarpeeksi tärkeän syyn, että te voitte tavata muuten kuin vankilan tapaamisissa. Tällainen voi olla esimerkiksi sinua koskeva vanhempien vartti, tärkeä juhla tai viranomaisten kanssa pidettävä keskustelu vankilassa tai sen ulkopuolella.

Kriminaalihuollon tukisäätiö järjestää vuosittain neljä valtakunnallista perheleiriä esimerkiksi kurssikeskuksissa. Myös vankilolla on omia perheleirejä, joista vankila tiedottaa. Vankiloissa voi olla myös omia perheille suunnattuja tapahtumia.

Posti ja puhelin

Lapsi ja vanhempi voivat pitää yhteyttä kirjeitse. Monen vangin seinällä on esimerkiksi lapsen lähettämiä piirustuksia.

Vankilassa oleva voi soittaa lapselle vankilan korttipuhelimesta. Ikävä kyllä puhelut ovat aika kalliita.

Vanhemmalle voi lähettää sähköpostia suljettuun vankilaan, mutta liitetiedostoja kuten piirroksia ei voi lähettää. Vanhempi ei voi kuitenkaan vastata sinun sähköpostiisi. Vankilassa oleva voi pyytää lupaa käyttää video- ja skype-yhteyttä.

Avovankilassa on helpompi pitää yhteyttä omaan vanhempaan kuin suljetuissa vankiloissa. Tapaamisajat ovat pidemmät. Vanki voi anoa siirtoa suljetusta avovankilaan.

”Isä ei melkein ikinä päässyt lomille. Mun kutosluokan päättäreissä se oli. Oltiin siellä sitten, mentiin kotiin syömään ja sitten kauppoihin. Ja sitten se joutui jo päivällä lähteenkin takaisin. Sellaista se on, tuut aamulla lähdet päivällä takas. Isällä ei ollut vartijaa mukana. Sillä oli panta, signaali häviää, jos menee liian kauas. Oli kivaa kun isä tuli lomille.” -Poika 14 v.

Koevapaus, Wilma ja vankilan lomat

Rangaistusten loppuvaiheessa yhä useampi vanki päästetään valvottuun koevapauteen omaan kotiin. Lain mukaan lapsen mielipide on selvitettävä ja tarvittaessa lasta on kuultava, jos vankeusrangaistus tai osa siitä suoritetaan lapsen kotona.

Vankilassa oleva vanhempi voi harkinnanvaraisesti saada luvan päästä Wilmaan ja seurata näin sinun koulunkäyntiäsi.

Kun rangaistusta on kulunut tarpeeksi kauan, vanki pääsee kotiin lomille. Sitä vanhemmat usein odottavatkin, sillä he ikävöivät lapsiaan, aivan kuten lapsetkin heitä.