Miten hoidan velkoja kun olen vankilassa?

Vankilassa olo ei tosiaan estä velkojen maksua, jos sinulla on tuloja, joilla niitä maksat. Voit maksaa pois vaikka vain pieniä velkoja.

Varmista myös henkilökunnalta, miten maksaminen vankilasta käsin käytännössä hoituu. Aloita selvittämällä ensin velkasi, sillä on hyvä saada käsitys koko velkatilanteesta.

Velkojen selvittelystä on hyötyä, vaikka et pystyisi niitä edes maksamaan.

Vankiloissa on saatavilla Takuusäätiön “Opas velkojen selvittelyyn”. Pyydä se henkilökunnalta.
Se ohjaa velkojen selvittelyssä. Kun saat käsityksen velkamäärästäsi, soita maksuttomaan neuvontanumeroon Velkalinjaan 0800 98009 arkisin kello 10-14.

Siinä voidaan yhdessä arvioida, miten sinun kannattaisi edetä ja mitä velkoja maksella. Jokaisen tilanne on yksilöllinen, eikä ole olemassa neuvoa, joka sopisi kaikille kaikissa tilanteissa.

Mitä hyötyä velkojen selvittämisestä on?

  • Velkaongelmiin löytyy yleensä oikea ratkaisu vasta, kun kaikki velat ovat tiedossa.
  • Velkakierre alkaa helposti uudelleen, mikäli kaikkien velkojen maksamisesta ei tehdä yhtenäistä suunnitelmaa.
  • Selvittämättömät asiat painavat mieltä ja ongelma paisuu mielessä. Kun näet kaikki velkasi listattuna, tiedät tilanteen. Voit jopa huomata, että selviydyt niistä itsenäisesti tai helpommin kuin luulit.
  • Myös suuriin velkaongelmiin on olemassa ratkaisuja. Siksi todellisen velkamäärän paljastumista ei tarvitse pelätä.
  • Pelkkä tieto omista veloista voi huojentaa mieltä, vaikka et voisi tehdä veloille juuri nyt mitään. Asiaan on helpompi palata myöhemmin, kun olet kertaalleen selvitellyt velkasi.
  • On mukavampi hakea apua, kun tiedät, kuinka paljon ja millaisia velkoja sinulla on. Joskus velkaneuvonnasta saa käyntiajan vasta, kun veloista on toimitettu sinne tietoa etukäteen.

Tiukkoja vuosia olisi vielä edessä, mutta tiesin niiden loppuvan joskus ja näin joka kuukausi konkreettisesti, miten velkani pienenee. Haluan rohkaista kaikkia velkaongelmissa olevia ihmisiä myöntämään itselleen todellisen tilanteen. Omaa tilannetta kannattaa lähteä purkamaan mahdollisimman pian, vaikka se alussa tuntuukin aivan hirveältä möröltä.
-Nimimerkki “Minä itte” Takuusäätiön oppaassa

Takuusäätiön “Opas velkojen selvittelyyn” löytyy myös netistä.

Tilaa painettu opas maksutta Takuusäätiön nettisivujen kautta