Usein kysyttyä vapautuvien asumisesta

Tältä sivuita löydät Rikoksettoman elämän tukisäätiön vapautuvien asumisen asiantuntijan vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Olen vapautumassa, eikä minulla ole kämppää. Mitä teen?

Herää asumisasiaan ajoissa ja varmista, että asunnottomuutesi näkyy myös vapauttamissuunnitelmassa.

Ota vankilan työntekijä mukaan suunnitteluun. Voitte olla myös yhteydessä Rikoksettoman elämän tukisäätiön asumisen asiantuntijaan, joka ohjaa ja neuvoo tarvittaessa myös vapautumisen jälkeenkin.

Olkaa yhteydessä kotikuntasi sosiaalitoimeen. Oma kotikuntasi on olennainen, koska millään muulla kunnalla ei ole vastuuta asioistasi ja mahdollisista maksuista palveluihin.

Hyödynnä mahdollisuutta koevapauteen. Koevapauden kautta vapautuminen on turvallisempaa. Käänny matalalla kynnyksellä kuntasi erityispalvelujen piiriin. Esimerkiksi päihteetön ja kuntouttava asuminen sopii hyvin koevapauden paikaksi ja -sisällöksi.

Moni on asunut tyttö- tai poikaystävän luona, mutta  tuomion aikana tilanne muuttuu. Asumiseen kannattaa aina miettiä etukäteen plan B ja vaikka C:kin.

Etenkin pääkaupunkiseudulla asuntotilanne on huono. Voit laittaa hakemuksia eri asunnontarjoajille, mutta älä jätä asiaa niiden varaan. Tuettu asuminen on hyvä vaihtoehto, älä jää yksin.

Ota vastaan edes joku kunnan tarjoama asumispaikka, siellä asuessasi voit jatkaa oman asunnon etsimistä tai odottaa, mikäli olet jonossa jonnekin. Varmista, että olet vähintään jonossa jonnekin ja pidä yhteystietosi sinne ajan tasalla.

Haluaisin pois vanhoilta kulmilta ja muuttaa jonnekin ihan muualle. Kuinka tämä onnistuisi?

Kotikuntasi olennainen taho, koska millään muulla kunnalla ei ole vastuuta asioistasi ja mahdollisista maksuista palveluihin.

Kuntalaisuuden vaihtaminen on vapautumistilanteessa usein riski, koska muilla kunnilla ei ole vastuuta palveluistasi ilman kiinteää osoitetta kyseisessä kunnassa. Voit pudota ns. palvelujen väliin, eikä asioitasi hoida kukaan.

Jos kuitenkin haluat vaihtaa kotikuntaa, sinun pitää etsiä itsellesi asunto uudesta kunnasta. Tämä saattaa kuitenkin olla haastavaa, koska ulkokuntalaiset eivät ole kuntien asuntojonojen kärjessä, ja vankilasta käsin on vaikeaa hoitaa asunnon näyttöjä tai muita vuokraamiseen liittyviä käytäntöjä.

Kirjojen vaihtamisessa uuteen kuntaan Poste restante ei pääsääntöisesti riitä. Kirjat voi laittaa sovitusti jonkun tuttavan asuntoon, mutta tämä saattaa vaikuttaa hänen saamiinsa tukiin.  Myös palveluihin kiinni pääseminen saattaa viivästyä, jolloin putoamisen riski kasvaa.    Lisäksi vuokran pitää asettua Kelan vuokrarajoihin, mikäli tarvitset asumiseen asumistukea.

Yllä mainittujen syiden vuoksi vapautuminen suunnitellaan yleensä tuttuun kotikuntaan ja asiakkaan on sitten helpompi miettiä uutta suuntaa ja mahdollista muuttoa muualle vapauduttuaan kokonaan.

Olen menettänyt luottotietoni ja minulla on takanani häätö edellisestä asunnosta. Vaikuttaako tämä asunnon saantiin?

Luottotietojen menetys ja etenkin vuokrarästit ja häädöt vaikeuttavat asunnon saamista.  Etenkin pääkaupunkiseudulla asuntotilanne on huono ja vankilasta vapautuvan luottotiedottoman saattaa olla vaikeaa saada Kelan vuokrarajoihin rajautuvaa asuntoa mistään.

Tästä syystä kunnilla on yleensä erityispalveluja, joihin vapautuva vankikin voi päästä. Näitä erityispalveluja kannattaa ottaa vastaan, koska muuta ei välttämättä ole tarjolla. Voit laittaa hakemuksia eri asunnontarjoajille, mutta älä jätä asiaa niiden varaan.

On tärkeää selvittää kaikki kotikuntasi asumispalvelujen tarjonta ja valita vaikka huonoistakin vaihtoehdoista se vähiten huonoin.

Luottotiedot saattavat myös vaikuttaa asunnon vuokravakuuteen, kotivakuutukseen ja moniin muihinkin käytännön asioihin. Mikäli olet kuitenkin saanut jo sopivan hintaisen asunnon, nämä käytännön asiat yleensä järjestyvät.

Olen itse löytänyt sopivan asunnon yksityisiltä markkinoilta. Vuokra on korkea, mutta maksaisin asumistuen ylimenevän osan itse. Voiko tämän tehdä?

Asunnon valintaa ja vastaanottamista määrittävät Kelan vuokrarajat, jotka löytyvät Kelan sivulta kunnittain. Tästä linkistä pääset Kelan vuoden 2023 listaan.

Selvitä oman kotikuntasi vuokraraja. Maan korkein yksinasuvan raja Helsingissä (2021) on 694 euroa. Muissa kunnissa se on toistaiseksi huomattavasti matalampi. Vuokraraja lasketaan huoneistossa kirjoilla olevien asukasluvun mukaan.

Mikäli olet hakemassa asumiseen asumistukea ja mahdollista vakuutta, Kela ei yleensä lähde tukemaan vuokrarajat ylittävää vuokraa, vaikka maksaisit ylimenevän osan itse. Tästä syystä et voi ottaa vastaan vuokrarajat ylittävää asuntoa ilman Kelan suostumusta.

Olen vapautumassa ensi viikolla ja minulla ei ole asuntoa. Mihin menen?

On harmillista, että olet vapautumassa noin pian ilman suunnitelmaa. Asuntoasiat eivät usein järjesty nopeasti, joten saattaa olla haastavaa löytää mitään paikkaa vapautumiseen mennessä.

Selvitä alkuun kotikuntasi mahdollinen hätämajoituspaikka. Ota myös yhteys oman kunnan sosiaalityöntekijään, ja selvitä, olisiko heillä mitään sinulle soveltuvaa kriisimajoitusta.

Sinulta saattaa myös löytyä läheisiä, jotka voivat majoittaa sinut, mutta pidemmän päälle tällainen ratkaisu ei ole aina se toimivin. On kuitenkin tärkeää löytää jokin paikka, mikäli olet vapautumassa kokonaan tyhjän päälle.

Minulla on asunto ja olen menossa tuomiolle. Mitä asioita minun pitäisi huomioida?

Mikäli olet vasta menossa vankilaan, pidä huolta, että asunnottomuustilanne näkyy rangaistusajan suunnitelmassasi.

Pyri varmistamaan nykyisen asumisen jatkuminen. Asunto on mahdollista säilyttää kuuden kuukauden ajan. Mikäli tuomiosi on kuitenkin sitä pidempi ja joudut luopumaan asunnostasi, hoida asia tyylikkäästi loppuun. Tyhjennä asunto sovitusti, äläkä jätä mitään maksamatta.

Älä myöskään anna asuntoasi ”kaverille” tuomiosi ajaksi, ellet ole aivan varma, että hän hoitaa sen täysin. Sinä yksin olet vastuussa kaikesta mitä asunnossasi tapahtuu.

Hoida aina asumisasiat huolellisesti loppuun, koska hoitamatta jättäminen vaikeuttaa asumisen järjestämistä jatkossa.

Ota yhteyttä!

Voit missä tahansa vaiheessa olla yhteydessä Säätiön asumisen asiantuntijaan.
Asiantuntija ei  pysty tarjoamaan asuntoa, mutta voi olla mukana selvittelemässä erilaisia mahdollisuuksia oman kotikuntasi kanssa.

Mia Juselius, vapautuvien asumisen asiantuntija
puh. 050 4124 310
mia.juselius@krits.fi
Facebook: Krits Mia Juselius

Seuraa vapautuvien asumiseen liittyviä asioita myös Facebookissa:
Vapautuvien asuminen

Lue myös: Vapautumassa ilman asuntoa? 

Katso animaatiovideo: Vapautumassa ilman asuntoa?