Millaisia erilaisia tapaamisia lapsilla on?

Lyhyet tapaamiset kestävät noin tunnin. Ne ovat isossa huoneessa, jossa on samaan aikaan muitakin vankeja ja heidän vieraitaan.

Lapsitapaaminen

Kaikissa vankiloissa on lapsia varten huone, missä voit tavata vanhempaa. Tila on sisustettu sopivaksi lapselle. Voit koskettaa ja istua halutessasi sylissä. Vartija valvoo tapaamista huoneessa tai sen ulkopuolella.

Lyhyt tapaamisaika

Lyhyet tapaamiset kestävät noin tunnin. Ne ovat isossa huoneessa, jossa on samaan aikaan muitakin vankeja ja heidän vieraitaan. Huoneessa on usein iso, pitkä pöytä, jonka toisella puolella istuvat vangit ja toisella puolella heidän vieraansa.

Keskellä pöytää voi olla läpinäkyvä pleksilasi. Joissain vankiloissa on myös puhelimet, joiden välityksellä vanki ja hänen vieraansa voivat puhua. Vartijat seisovat huoneen päädyssä tapaamisen ajan.

Avovankilassa tapaamiset kestävän kauemmin kuin vankilassa ja usein perhe voi ulkoilla vankilan alueella.

Perhetapaaminen

Perhetapaamisissa ei ole paikalla kuin vanki ja hänen vieraansa. Se on huoneessa, jossa voi vaikkapa ruokailla tai leikkiä leluilla.

Siellä ei ole pleksilasia eikä puhelimia ja siellä voi vaikka istua vangitun vanhemman sylissä. Perhetapaaminen voi kestää usean tunnin ajan, tai vaikka koko päivän, riippuen vankilasta.

Perheleirit

Perheleiri voi kestää vaikka viikon ja se voidaan pitää esimerkiksi leirikeskuksessa. Siellä on vankeja ja heidän perheitään sekä leirin ohjaajia.

Leirillä perhe voi puuhastella kaikenlaista yhdessä, tehdä ruokaa, pelata ja käydä saunomassa. Siellä perheet myös nukkuvat yhdessä.

Perheleireillä on usein aikuisille ja kouluikäisille lapsille ryhmätapaamisia, joissa puhutaan esimerkiksi vankeudesta, vanhemmuudesta ja parisuhteesta.

Lasten ryhmissä puhutaan isän tai äidin vankeuteen liittyvistä asioista.

Poistumisluvat

Joskus vanki saa luvan poistua vankilasta esimerkiksi perheneuvolaan tai perhettään tapaamaan. Silloin vangilla voi olla mukana saattaja, joka tulee myös tapaamiseen mukaan.

Poistumislupa voi olla jopa muutaman päivän pituinen, jolloin vanki pääsee käymään kotona. Ennen tällaista lomaa vangin on täytynyt olla vankilassa tietty aika.

Vanhempi-lapsi -päivä

Joissain vankiloissa pidetään isä-lapsi -päivä tai äiti-lapsi -päivä kerran vuodessa. Silloin lapsi ja vanhempi voivat viettää aikaa yhdessä vankilassa.