Vangin päivä vankilassa

Herätys ja aamupäivä

Vankilassa tulee herätys seitsemältä. Sen jälkeen vangit syövät aamupalaa.

Päivällä käydään koulussa tai töissä. Vankien työnä voi olla huonekalujen teko, rekisterikilpien teko tai vaikka eläinten hoitaminen. Eri vankiloissa on erilaisia töitä.

Päivällä vangit voivat käydä ruokalassa syömässä tai tehdä itse ruokaa. Joissain vankiloissa ruoka tuodaan vangille.

Ruokailun jälkeen vanki voi myös soittaa kotiin vankilan puhelimesta niinä aikoina, mitkä vankila määrää. Omia puhelimia ei useimmissa vankiloissa saa olla. Vain avovankilassa saa olla oma puhelin.

Iltapäivä ja ilta

Iltapäivällä syödään päivällinen, jonka jälkeen vangit voivat viettää aikaa toistensa kanssa. He voivat vaikka pelata pelejä, käydä punttisalilla tai ulkoilla.

Illalla vangit menevät takaisin selleihinsä. Siellä he voivat esimerkiksi katsella TV:tä tai lukea kirjoja. Iltaisin voi myös esimerkiksi käydä kokki- tai kielikurssilla, askarrella, käydä jumppasalilla tai bändiharjoituksissa.

Yöt jokainen nukkuu omassa sellissään.

Jos vanki haluaa, hän voi päivän aikana nähdä pappia, psykologia, sosiaalityöntekijää, päihdeohjaajaa tai opinto-ohjaajaa. He voivat auttaa vankia hoitamaan asioitaan ja ongelmiaan.

Vangit voivat kirjoittaa kirjeitä ja laittaa ne postilaatikkoon, josta ne lähtevät oikeaan osoitteeseen.

Vankilassa on kioski, jota sanotaan kanttiiniksi. Sieltä vangit voivat ostaa vaikkapa ruokaa tai makeisia.

Viikonloput

Lauantaina, sunnuntaina ja arkipyhinä vangeilla on vapaapäivä. Silloin voi vaikka pestä pyykkiä, siivota selliä ja ulkoilla. Viikonloppuisin vangit saavat myös tavata perheitään.

Avovankila

Aamulla herätys on 6-7 aikaan, jonka jälkeen mennään aamupalalle. Sen jälkeen mennään töihin tai opiskelemaan.

Ruokataukoja on päivällä ja iltapäivällä. Illalla on aikaa harrastuksille ja omille tekemisille. Avovankilassa voi olla esimerkiksi punttisali, pururata, liikuntasali ja TV:n katselua. Joskus voidaan järjestää retkiä erilaisiin tapahtumiin.

Avovankilassa vangeilla saattaa olla käytössään omat puhelimet esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.