Miten pysyn kaidalla tiellä vapauduttuani?
Entinen vanki neuvoo, miten rikoksettomuus onnistuu:
“Itse kyllästyin vuodesta toiseen lusimiseen. Annan vinkin, että kun vapautuu, vaihtaa kaveripiirin täysin, vaikka se on iso ja raskas päätös. Mitä nopeammin ja mitä isommalla kädellä pääset eroon, sitä suurempi hyöty siitä on.”
“Jos jäät samaan kaveripiirin, huomaat ennemmin tai myöhemmin, että sama meno jatkuu. Se on tuttu tapa selviytyä arjesta. Alat toistaa samaa, koska olet tehnyt sitä jo monet vuodet ja sen osaat. Itse huomasin, että elämässä on muutakin kuin päihteet ja rikokset.”
Valmistaudu vapauteen jo vankilassa
Tässä muita vinkkejä, jotka voivat auttaa pysymään irti päihteistä ja rikoksista.
- Hae tukea – ilman apua ja tukea on vaikea selvitä! Tuen hakeminen ei ole heikkoutta.
- Selvitä mahdollisuus vapautua valvotun koevapauden kautta.
- Selvitä oman paikkakunnan järjestöjä, jossa tapaat muita samaan tavoitteeseen pyrkiviä.
- Hoida asuntoasia kuntoon.
- Keskustele vankilan työntekijän kanssa, johon luotat ja jolle voit puhua. Ehkä voit jo vankeusaikana siirtyä esimerkiksi päihteettömälle osastolle?
- Varaa aika kotipaikan sosiaalityöntekijälle, terveysasemalle tai päihdeklinikalle tai pyydä apua vankilan työntekijältä päästäksesi päihdekuntoutukseen vapauduttuasi.
- Jos koet, että korvaushoito auttaa sinua kuntoutumisessa ja rikoksettomassa elämäntavassa, selvittele korvaushoitoasiaa. Hakeudu asian tiimoilta päihdeohjaajan tai poliklinikan sairaanhoitajan juttusille. Jos korvaushoitoa ei voida aloittaa tuomion aikana esim. lyhyen tuomion takia, vankilan lääkäri voi kirjoittaa sinulle lähetteen korvaushoidon arvioon siviiliin. Jos korvaushoidon arvio siviilissä on kesken, varaa sinne aika jo vankilasta käsin.
- Vapautumisen jälkeen ota mahdollisimman pian yhteyttä kotipaikan sosiaalityöntekijään tai terveysaseman lääkäriin, jos et ole vankilassa puhunut asiasta. Päihdeongelma on sairaus, johon saa hoitoa.
Tutustu myös näihin
Miten saan vankilassa apua päihteettömyyteen?
Mistä saan apua siviiliasioiden hoitamiseen?
Miten saan työ ja koulutuspaikan vapauduttuani