Missä vankilassa läheiseni on?

Läheiset ihmiset eivät aina tiedä, missä vangittu henkilö on. Hän voi olla polii­sivankilassa tai tutkintavankina vankilassa.

Viranomaiset eivät saa kertoa vangin olinpaikkaa kenellekään, jos vanki ei ole antanut lupaa kertoa. Tämä voi tehdä vaikeaa vangin olinpaikan selvittämisestä.

Vangin pitää ottaa ensin itse yhteyttä niihin ihmisiin, joiden kanssa hän haluaa olla tekemisissä. Vankeuslain mukaan vangille ja tutkintavangille pitää varata tilaisuus ilmoittaa lähiomaisille vankilassa olemisesta.

Jos vanki ei ota itse yhteyttä ja olet huolissasi, voit lähettää hänelle kirjeen Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinnon kautta. Merkitse kirjekuoreen: vangin nimi, vangin syntymäaika ja kirjeen lähettäjän yhteystiedot.

Lähetä kirje osoitteeseen:

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinto
Oikeudellinen vastuualue
Lintulahdenkatu 5
00530 Helsinki

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinto toimittaa kirjeen vangille. Siihen voi kulua aikaa. Kirjeen mukana voit lähettää vastaamista varten kirjekuoren postimerkkeineen. Voit lähettää myös kirjepaperia.

Kirjeessä voit myös kertoa, että jos vanki haluaa, hän voi antaa vankilalle luvan kertoa sinulle, että hän on vankilassa. Silloin voit esimerkiksi soittaa vankilaan ja saada tietoja vangista. Lupa on hyvä antaa kirjallisesti vankilan työntekijälle, niin hän voi kirjata sen vangin tietoihin.

Jos henkilö on poliisivankilassa, häntä ei tavoita Rikosseuraamuslaitoksen kautta.